8 motive sa folosesti sapunuri naturale

Săpunul. Un produs de îngijire atât de comun, încât nici nu-i mai dăm atenţie. Te-ai gândit însă vreodata ce conţine săpunul cu care te speli în mod obişnuit?

În funcţie de modul de producere şi de ingredientele folosite, există săpunuri convenţionale şi săpunuri naturale.

Săpunurile convenţionale sunt create din ingrediente artificiale, pe bază de petrol şi alti compuşi periculoşi pentru om şi mediu. Au în componenţă agenţi de curăţare agresivi, care nu doar că omoară microbii şi bacteriile, dar afectează şi echilibrul organismului. 

În schimb, săpunurile naturale sunt realizate din ingrediente simple, în mare parte extrase din plante. Adesea, aceste săpunuri sunt făcute manual şi nu au un termen de valabilitate foarte mare, tocmai datorită ingredientelor naturale şi a lipsei conservanţilor puternici.

De ce sa utilizezi un săpun natural? Iată doar câteva motive:

de ce sa folosesti sapunuri naturale1) Au ingrediente de calitate

Un săpun natural are în componenţă uleiuri din plante şi unturi vegetale bogate în nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi, ce fac bine pielii şi părului. Se folosesc surse naturale, inclusiv ingrediente organice. Pot fi îmbogăţite cu alte ingrediente pure, hrănitoare, cum ar fi: ceai, sucuri de fructe, aloe vera, miere, ovăz, condimente, săruri, argilă şi extracte botanice. Pentru obţinerea unor nuanţe frumoase, la fabricarea săpunurilor naturale se folosesc extracte din plante, pigmenţi organici sau alte substanţe din natură.

Unele săpunuri naturale sunt produse de companii mici, care folosesc inclusiv resurse locale, cu proprietăţi extraordinare pentru sănătate. De exemplu, brandul romanesc Techir include in săpunurile sale apă salină şi nămol sapropelic din lacul Techirghiol, cu calităţi benefice dovedite. Citeşte mai multe detalii în acest material.

2) Nu irită pielea

Persoanele cu pielea sensibila se vor bucura cel mai mult de efectele pozitive ale săpunurilor naturale, deoarece nu vor mai suferi de iritaţii, arsuri, mâncărimi sau pete roşii cauzate de ingredientele puternic agresive ale săpunurilor convenţionale.

3) Sunt hidratante

Uleiurile şi unturile naturale (unt de shea, ulei de cocos, ulei de migdale dulci, ulei de masline etc.) hrănesc pielea în profunzime, o tonifică şi o fac sa fie mai frumoasă şi sanatoasă, datorită conţinutului ridicat de substanţe nutritive (vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali). Astfel, săpunurile naturale curăţă şi îngrijesc pielea în acelaşi timp.

4) Curăţă bine

Multe persoane consideră că sapunurile naturale nu curaţă suficient de bine. În realitate, acestea sunt produse printr-un proces de saponificare în care uleiurile şi grasimile sunt amestecate cu hidroxid de sodiu (sodă) şi apă, rezultând leşia. Hidroxidul de sodiu este o substanţă importantă pentru eliminarea microbilor şi murdăriei, fără de care săpunul n-ar avea putere de curăţare. Însă acesta se neutralizează complet în urma reacţiei chimice, astfel că nu trebuie să-ţi faci griji de efecte nocive.

5) Au un miros plăcut

Aroma săpunurilor naturale se datorează mirodeniilor sau uleiurilor esenţiale, care nu sunt toxice. Acestea parfumează plăcut, astfel că te vei simţi răsfăţată chiar şi când te speli doar pe mâini. Există şi săpunuri naturale simple, fără un miros anume, însă dacă preferi produsele parfumate, cu siguranţă vei găsi ceva pe gustul tău!

6) Respectă natura

Multe dintre săpunurile naturale au la bază doar plante şi nu sunt testate pe animale. Astfel, persoanele vegane sau cele care îşi propun un stil de viaţă sustenabil le pot folosi fără probleme, contribuind astfel la încurajarea unor condiţii mai bune pentru animale.

7) Nu conţin substanţe periculoase

Produsele cosmetice pe care le pui pe piele, inclusiv săpunurile, sunt absorbite în organism, deci este bine să ai grijă la compoziţia lor. Studiile arată că 1 din 5 cancere ar putea fi cauzate de expunerea la chimicalele din mediu, unele dintre aceste substanţe fiind considerate sigure când sunt utilizate singure (sursa). Problema este că, de obicei, cosmeticele convenţionale includ un numar mare de ingrediente, iar chimicalele ar putea deveni şi mai toxice când sunt combinate. Din păcate, în multe cazuri, efectele cumulative nici măcar nu sunt cunoscute.

Săpunurile naturale NU conţin substanţe periculoase, cum ar fi: parabeni (conservanţi chimici ce pot provoca dezechilibre hormonale), ftalaţi (pot duce la apariţia cancerului), parfumuri sintetice (pot cauza alergii şi afecţiuni endocrine), triclosan (substanţă antibacteriană puternică, toxică), Sodium Lauryl Sulfate – SLS (surfactant, detergent şi emulsifiant folosit în mii de produse cosmetice, dar şi de curăţenie. În procesul de obţinere a SLS-ului sintetic, se produce o contaminare cu 1,4 dioxane, substanţă carcinogenă).

8) Sunt variate

Săpunurile naturale se găsesc într-o varietate incredibilă de forme, arome şi culori, ba chiar sunt unele create special pentru piele sensibilă, ten acneic, ten gras, ten uscat etc. De asemenea, există atât sub forma solidă, cât şi lichidă. Aşadar, nu trebuie decât să le dai o şansă şi să explorezi lumea săpunurilor naturale!

Magazinul online EuBio este un bun punct de start în acest sens; pe rafturile sale am adunat sapunuri lucrate cu grijă, din cele mai alese ingrediente naturale şi bio, care îţi vor îngriji delicat pielea. Recomandările noastre:

sapunuri naturale de ce sa folosesti

Pe lângă a curăţa, săpunul natural este un pretext pentru răsfăţ, o modalitate de a avea grijă de pielea noastră, dar şi de a ne bucura de clipe de relaxare când facem baie, duş sau ne spălăm pe mâini.


Surse:

  • https://waterliliesandcompany.com/blogs/articles/the-benefits-of-using-real-handmade-natural-soaps
  • https://www.pulpandpress.com/natural-soap-vs-commercial-soap/
  • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/20/soap-shampoo-toxic-chemicals.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!