Arta Feng Shui

Feng Shui, arta care armonizeaza energiile

Spaţiile in care traim şi organizarea lor ne influenţaza viaţa intr-un mod profund, chiar daca nu conştientizam intotdeauna acest lucru. O locuinţa confortabila, amenajata placut, ne va face sa ne simţim in largul nostru şi ne va da energie. Filosofia Feng Shui duce insa mai departe aceasta relaţie dintre om şi mediu, considerand ca ambientul are un impact asupra noastra nu doar la nivel material, ci şi la nivelul relaţiilor, sanataţii şi al succesului in viaţa.

Feng Shui analizeaza, pe de-o parte, modul in care amplasarea obiectelor in diferite spaţii afecteaza fluxul de energie din acele locuri şi, pe de alta parte, cum lucrurile influenţeaza fluxul personal de energie. Acesta din urma are un impact important asupra manierei in care persoana respectiva gandeşte şi acţioneaza, determinand, deci, succesul in viaţa privata şi profesionala.

aranjament feng shui

Ce este Feng Shui?

Descoperita de chinezi, arta Feng Shui este utilizata de secole pentru a proiecta medii de locuit care sa stimuleze succesul şi bunastarea. Considerata drept o arta a amenajarii, Feng Shui permite fiecarei persoane sa influenţeze interacţiunea proprie cu mediul, pentru a-şi imbunataţi viaţa. Influenţa se realizeaza prin proiectarea sau decorarea spaţiilor in concordanţa cu principiile fluxului natural de energie. Astfel, persoana respectiva se afla in armonie cu spaţiile in care traieşte şi işi desfaşoara activitatea, ceea ce dulce la o creştere a calitaţii vieţii.

Feng Shui nu este o metoda de imbogaţire rapida printr-o simpla reamenjarea a spaţiului şi nici un sistem magic sau de superstiţii. De asemenea, nu se adreseaza doar celor bogaţi, ci este pentru toata lumea. Aceasta arta ofera o perspectiva inedita in relaţia om-spaţiu şi aduce echilibru, confort şi armonie in mediul personal, ca suport pentru reuşita in viaţa. Termenul “Feng Shui” provine de la doua cuvinte chinezeşti: feng (vant) şi shui (apa). Aerul şi apa sunt elementele naturii care curg şi circula peste tot pe planeta, stand totodata la baza vieţii umane, caci fara ele nu am putea supravieţui. Combinate, acestea doua determina clima, care la randul ei influenţeaza viaţa pe pamant, modul in care oamenii traiesc, se organizeaza, cum se hranesc, energia şi starea, punandu-şi amprenta asupra indivizilor şi societaţilor.

Esenţa acestor elemente care dau viaţa este chi sau energia vitala. Vantul şi apa sunt purtatoare de chi, iar toate fiinţele vii sunt au in ele aceste doua elemente. Astfel, Feng Shui reprezinta arta de a proiecta şi decora spaţiile in armonie cu fluxul chi din locuinţa, care susţine şi sporeşte chi-ul personal.

Feng Shui işi are radacinile in viziunea holistica asupra lumii, care considera toate lucrurile şi fiinţele ca parte a unei ordini naturale, un mediu vast, viu, ce se afla in mişcare şi schimbare, strabatut de un flux continuu. Feng Shui imparte acest spaţiu universal in unitaţi mai mici, mai uşor de administrat, cum ar fi oameni şi casele, proprietaţile, birourile şi camerele de locuit. Nu poţi controla energia intregii lumi, dar o poţi influenţa pe cea din spaţiul personal, amenajand-o conform aceloraşi principii universale ale fluxului energetic.

5 paşi spre o locuinţa Feng Shui

Daca iţi doreşti sa-ţi amenajezi casa conform principiilor Feng Shui, dar nu ştii de unde sa incepi, ţi-am pregatit cateva sfaturi de baza, care te vor ajuta sa demarezi procesul de armonizare energetica.

1) Fa ordine. Scoate din casa de toate lucrurile care nu-ţi plac şi scapa de ele. Curaţenia este o activitate ce solicita timp şi energie, dar reprezinta primul pas, o etapa esenţiala pentru a crea o locuinţa armonioasa Feng Shui. Depoziteaza-ţi obiectele in cutii sau dulapuri, astfel incat sa ramana cat mai mult spaţiu liber in casa.

2) Asigura-te ca ai aer şi lumina de calitate. Aceste doua elemente sunt foarte importante pentru ca permit buna circulaţiei a energiei chi in locuinţa. Deschide des ferestrele, ia-ţi plante ce purifica aerul sau foloseşte un purificator. Permite ca in casa sa patrunda cat mai multa lumina naturala.

3) Stabileşte Bagua sau harta energiilor Feng Shui din casa, folosind una dintre cele doua metode: cea clasica, tradiţionala, sau cea vestica, moderna. Alege o singura metoda. Astfel, vei şti ce zone din locuinţa ta sunt conectate cu anumite domenii din viaţa. De exemplu, in Bagua tradiţionala, partea de sud-est a casei este legata de bani şi bunastarea financiara.

harta bagua harta energiilor feng shui

4). Pentru a crea echilibru şi energie pozitiva in toate spaţiile, include in decor cele 5 elemente: Apa, Lemn, Foc, Pamant, Metal. De exemplu, daca iţi doreşti mai multa prosperitate, poziţioneaza elemente de Lemn şi Apa in partea de sud-est a locuinţei, iar daca vrei sa-ţi imbunataţeşti sanatatea, amplaseaza plante sau mobilier din lemn in zona de est.

5) Descopera-ţi elementul specific Feng Shui şi amenajeaza-ţi un spaţiu care sa hraneasca şi sa susţina energia proprie. De exemplu, daca elementul tau este Focul, este important sa introduci simboluri ale sale, cum ar fi culori (roşu, portocaliu, roz, galben, magent etc.), forme triunghiulare etc. De asemenea, se recomanda şi elemente din lemn, deoarece Lemnul hraneşte Focul.

Cateva sugestii pentru culorile Feng Shui:

frunza verdele este excelent pentru sanatate şi echilibru in viaţa de familie, daca este folosit in zona de est (conform Bagua) a casei;
frunza albastrul reprezinta o alegere buna pentru zona de nord (conform Bagua), pentru a susţine energia evoluţiei in cariera, sau in zona de est (sanatate/familie) şi sud-est (prosperitate/ bani);
frunza in partea de sud (conform Bagua) se recomanda mult galben, pentru intalniri şi momente frumoase petrecute alaturi de cei dragi;
frunza culoarea alba in partea de vest (conform Bagua) va insemna un suport mai bun pentru energiile creatoare

Resurse:
fengshui.about.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!