Bicarbonat de sodiu: 27 de utilizări pentru o casă curată

Bicarbonat de sodiu: 27 de utilizări pentru o casă curată
Dacă ai în casă bcarbonat de sodiu poți spune că ai nu doar un produs, ci un catalog de produse. Este o pudră fină, fără miros, ce se poate folosi în diferite moduri pentru a curăța casa într-un mod eco-friendly și budget-friendly. Economic, ecologic și eficient, odată încercat, devine un produs permanent în orice casă. Mai jos găsești câteva moduri uimitoare de utilizare a bicarbonatului de sodiu.


 

 1) Bicarbonat de sodiu: curățarea suprafețelor din bucătărie și baie




Bicarbonat de sodiu pentru suprafetele din bucatarie

Pune într-o solniță bicarbonat de sodiu și împrăștie pudra pe suprafețele ce urmează să le cureți. Cu un burete umed și curat începe să freci suprafețele, apoi clătește foarte bine. Poți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă sau de tea tree. Acestea, pe lângă mirosul plăcut, au și proprietăți anti-bacteriene. Poți curăța suprafețe precum: faianța, căzi de baie, chiuvete, aragaz etc. Pentru o putere suplimentară de curățare, fă o pasta din bicarbonat de sodiu amestecat cu sare grunjoasa și apă.




 

2) Bicarbonat de sodiu: curățarea oalelor și a tigăilor



Bicarbonat de sodiu pentru curatarea tigailor si a oalelor

Pune vasele, oalele și tigăile la înmuiat în apa în care ai adăugat 2 linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu și detergent de vase (de preferat, un detergent natural, ecologic). Lasă timp de 15 minute. Urmele de grăsime și resturile alimentare se vor îndepărta mult mai ușor. În cazul oalelor și tigăilor cu depuneri greu de îndepărtat, poți folosi ulterior procedurii de înmuiere buretele de vase pe care presari bicarbonat de sodiu ca agent abraziv, unul blând, care nu zgârie.




 

 3) Bicarbonat de sodiu: împrospătarea bureților de vase


Bicarbonat de sodiu pentru improspatarea buretilor de vase


Fă o soluție concentrată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă. Lasă buretele de vase la înmuiat în această soluție și mirosul neplăcut va dispărea.
Bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a neutraliza mirosurile neplăcute.




 


4) Bicarbonat de sodiu: curățarea ecologică și în siguranță a cuptorului


Bicarbonat de sodiu pentru curatarea cuptorului

Cuptorul poate fi curățat ecologic prin evitarea substanțelor toxice din produsele de curățenie convenționale astfel: presară din abundență bicarbonat de sodiu pe suprafețele murdare din cuptor. Adaugă apa cu ajutorul unui pulverizator. Lasă să acționeze peste noapte. A doua zi șterge resturile cu o cârpă sau lavetă. Opțional poți aspira și clăti cu apa.
Variantă: poți face o pastă din bicarbonat de sodiu și oțet, împrăștii apoi pasta în interiorul cuptorului, lași peste noapte, iar a doua zi ștergi cu o lavetă, exact ca în videoclipul urmator:

 

 
 
   

5) Bicarbonat de sodiu: curățarea grătarului


Bicarbonat de sodiu pentru curatarea gratarului


Poți curăța în mod natural grătarul cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Pur și simplu introduci o perie umedă într-un vas cu bicarbonat de sodiu, apoi freci grilajele grătarului Un grătar curat este secretul unor preparate mai gustoase. Dar asta știai deja!





 

6) Bicarbonat de sodiu: curățarea ibricelor și a ceainicelor


BIcabonat de sodiu  pentru curatarea ceainicelor si a ibricelor


Poți elimina petele de ceai și de cafea de pe ibrice și ceainice dacă freci petele cu o soluție formată din 1/4 cană cu bicarbonat de sodiu și 1 litru de apă călduță. În cazul petelor mai dificile, încearcă procedura de înmuiere în amestec de apă cu bicarbonat de sodiu.



 




7) Bicarbonat de sodiu: curățarea tacâmurilor din argint


Bicarbonat de sodiu pentru curatarea argintariei


Prepară mai întâi o pastă din 3 părți bicarbonat de sodiu și o parte apă. Curăță tacâmurile din argint cu o cârpă curată sau cu un burete. Clătește bine și șterge cu o cârpă uscată. Tacâmurile își vor recăpăta strălucirea.




 

8) Curățarea podelelor

Bicarbonat de sodiu pentru curatarea podelelor



Scapă de urmele de mizerie de pe podelele rezistente la apă (gresie, linoleum etc.) cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Adaugă într-o găleată cu apă călduță 1/2 de cană de bicarbonat de sodiu. Șterge apoi cu un mop. Podelele vor străluci de curățenie și nu vei avea parte de zgârieturi, bicarbonatul fiind un ușor abraziv. Nu folosi pe suprafețe lăcuite!



 



9) Curățarea pereților


Bicarbonat de sodiu pentru curatarea peretilor


Poți curăța urmele de pe pereți, chiar și pe cele de creion, dacă pui puțin bicarbonat pe un burete umed și freci ușor locul pătat.

 





10) Sporește puterea de curățare a detergentului lichid de rufe


Bicarbonat de sodiu la spalarea rufelor

Mărește puterea de curățare a detergentului lichid de rufe pe care îl folosești prin adăugarea unei 1/2 de căni de bicarbonat de sodiu în compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat rufe. Bicarbonatul are rolul de a regla pH-ul apei, sporind puterea de curățare a rufelor. 
 





11) Curăță blând hainele bebelușului



Bicarbonat de sodiu pentru hainele bebelusilor

Hainele bebelușilor au nevoie de un tratament special. Mirosurile și petele mai dificile se pot îndepărta prin adăugarea unei 1/2 de căni de bicarbonat de sodiu în detergentul lichid de rufe. Sfat! Bicarbonatul de sodiu se combină foarte bine cu nucile de săpun, un detergent 100% natural și hipoalergen (nu provoacă alergii).





 

12) Spală scutecele refolosibile

Bicarbonat de sodiu pentru spalarea scutecelor refolosibile


Dizolvă 1/2 de cană de de bicarbonat de sodiu în 2 litri de apă și lasă scutecele refolosibile la înmuiat în soluția obținută. 3 Atentie! Nu folosi în cazul scutecelor din bambus deoarece le poate deteriora! Ulterior înmuierii, spală scutecele în mod obișnuit la mașina de spălat rufe. Poți folosi nucile de săpun pentru o curățare blândă, care nu lasa reziduuri periculoase în fibre.



 


13) Curăță și împrospăteaza echipamentul de sport


Bicarbonat de sodiu: curatarea echipamentului sportiv


Folosește o soluție formată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă caldă pentru a curăța și dezodoriza echipamentul "îmbibat cu arome". Presară bicarbonat de sodiu în geanta de golf și pentru fitness. Curăța echipamentul de golf din metal cu pasta facută din bicarbonat fără sa risti sa le zgârii: folosește o periuță și pasta formata din 3 părți bicarbonat de sodiu și o parte apă. 




 


14) Bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele de ulei și de grăsime



Bicarbonat de sodiu - indepartarea grasimii


Bicarbonatul de sodiu te va ajuta să scoți petele de ulei și de grăsime vărsate din greșeală pe podeaua din garaj sau de pe alee. Presară bicarbonat de sodiu pe pată și freacă cu o perie umedă. 

 






15) Curăță jucăriile bebelușilor și a copiilor


Bicarbonat de sodiu - curatarea jucariilor



Amestecă 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 litru de apă pentru a forma o soluție naturală excelentă pentru curățarea jucăriilor.  






16) Dezodorizează frigiderul


Bicarbonat de sodiu - dezodorizeaza frigiderul



Nu trebuie decât să pui un recipient cu bicarbonat de sodiu în interiorul frigiderului, iar acesta va neutraliza mirosurile. 
 





17) Desfundă gurile de scurgere (obstrucții minore și întreținere periodică)


Bicarbonatul de sodiu desfunda gurile de scurgere
O bună combinație pentru a desfunda gurile de scurgere și a scăpa de mirosurile neplăcute este obtinută din amestecul bicarbonatului de sodiu cu oțet (acid acetic).

Pasul 1. Toarnă 1/2 cană de bicarbonat de sodiu peste gura de scurgere.
Pasul 2. Toarnă 1 cană de oțet din vin alb.
Pasul 3. Lasă să acționeze câteva minute, apoi dă drumul la jet de apă caldă timp de 1-2 minute.



În plus, bicarbonatul va neutraliza mirosurile acide și alcaline. Este o bună metoda de a reutiliza cutia cu bicarbonat folosită la dezodorizarea frigiderului.

 

18) Dezodorizează tocătorul


Bicarbonat de sodiu - dezodorizarea tocatorului



Presara bicarbonat de sodiu peste tocător, freacă, clătește.  




 

19) Dezodorizează coșul de gunoi



Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza cosul de gunoi


Presară bicarbonat de sodiu pe fundul coșului de gunoi pentru a ține la distanță mirosurile neplăcute. 







20) Dezodorizează containerele cu materiale reciclabile 


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza containerele cu materiale reciclabile


Presară în containerul destinat materialelor reciclabile atunci când adaugi alte obiecte reciclabile. Periodic curăță containerele pentru materiale reciclabile prin ștergerea acestora cu un burete înmuiat în bicarbonat de sodiu. 





21) Îndepărtează mirosurile din covoare


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza covoarele


Câteodată covoarele prind un miros specific, chiar dacă sunt aspirate și curățate periodic. Presară bicarbonat de sodiu din abundență peste covor. Lasă-l să acționeze peste noapte. Cu cât stă mai mult, cu atât își face efectul mai bine. Mătură, apoi aspiră covorul. 




 

22) Împrospatează dulapurile


Bicarbonatul de sodiu improspateaza dulapurile


Pune o cutie de bicarbonat de sodiu pe un raft din dulap pentru a absorbi mirosurile. Opțional, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă sau alt ulei esențial preferat. Uleiul esențial de lavandă sau de tea tree va ține moliile la distanță.





23) Dezodorizează tapițeria și covoarele din mașină


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza tapiteria masinii

Presara bicarbonat de sodiu pe tapițeria scaunelor din mașină și peste covorașe, lasă să acționeze 15 minute (sau mai mult, dacă mirosurile sunt mai puternice) și aspiră.







24) Dezodorizează litiera pisicii


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza litiera

Toarnă pe fundul cutiei bicarbonat de sodiu, adaugă apoi nisipul pentru litieră. Pentru o împrospătare suplimentară, presara bicarbonat peste nisip după ce ai curățat și pus nisip curat.







25) Dezodorizează așternuturile animalelor de companie


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza asternuturile animalelor de companie


Presară bicarbonat de sodiu peste așternuturile animalelor de companie, lasă-l să acționeze 15 minute, apoi aspiră.






 

26) Dezodorizează pantofii și încălțămintea sport


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza incaltamintea sport

Evită mirosurile neplăcute din interiorul pantofilor sau adidasilor/tenișilor prin adăugarea unei cantități mici de bicarbonat de sodiu în interiorul lor atunci când nu îi porți. Înainte de folosire, scutură-i bine.






27) Dezodorizează salteaua


Bicarbonatul de sodiu dezodorizeaza salteaua


Periodic salteua trebuie rotita și aspirată. Dupa ce ai trecut de acești pasi, poți trece le etapa de dezodorizare a saltelei: presară bicarbonat de sodiu din abundență peste saltea, lasă să acționeze 30 de minute, apoi aspiră (ai grijă să folosești un accesoriu curat al aspiratorului și nu capătul cu care aspiri de obicei). Poti îmbunătăți această metodă prin adăugarea câtorva picături de ulei esențial ca să te bucuri de un parfum natural câteva nopți la rând. 




 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!