content="5531620e971c4817a082731e58bc8601"/>

Ce conține oja și de ce este important să știi ce aplici pe unghii

Ce conține oja și de ce este important să știi ce aplici pe unghii
Ojă vegană sau ojă clasică? Ojă gel sau pudră pentru unghii? Află ce efect are fiecare tip de ojă asupra unghiilor tale, și nu numai, din acest articol bine documentat. O alegere în cunoștință de cauza va fi întotdeauna o alegere mai bună.

 La finalul acestui articol găsești câteva recomandări de lac de unghii.  Este vorba de oja brandului Avril, un brand francez care a creat nuanțe foarte atrăgătoare de ojă vegană, cruelty-free, cu minimum 75% ingrediente naturale. 


Din ce este făcută oja?

Oja se obține prin dizolvarea unui polimer într-un solvent. În timpul uscării, solventul se evaporă, iar polimerul se întărește pe unghie. Pentru a rezista cât mai mult pe unghie, polimerii sunt esențiali. Dar ce conține mai exact oja?

În principiu, lacurile de unghii au la bază trei elemente cheie: pigmenți pentru culoare (1), o bază de suspensie pentru consistență (2) și polimeri pentru aderență (3).


 
  1. Pigmenții din ojă sunt pigmenți ce se regăsesc într-o plajă vastă de alte produse cosmetice și includ: dioxid de titan pentru nuanțele mai deshise, oxid de titan pentru cele mai închise, ultramarine pentru nuanțele de albastru, oxid de crom pentru nuanțe verzulii și carmin pentru roșu.
  2. Baza de suspensie este formată din diverși solvenți precum butyl acetate și ethyl acetate.
  3. Nitroceluloza acționează ca un polimer ce se dizolvă în solvent. Pelicula formată prin dizolvare permite ojei să adere pe suprafața unghiei.


Avantajele ojei clasice

Oja clasică se aplică în mai multe straturi pe unghie și rămâne acolo pentru câteva zile (3-4 zile în medie). Oja clasică se aplică ușor, se îndepărtează ușor, se usucă rapid, este rezistentă și arată bine pe unghii. O paletă largă de culori stă la dispoziția celor care o folosesc.


Dezvantajele ojei clasice

Pentru a îndepărta oja, se folosește o soluție pe bază de acetonă, însă aceasta este prea dură pentru unghii, provoacă uscarea și distrugerea unghiilor. Cu cât contactul acetonei cu unghiile, cuticulele și pielea este mai mic, cu atât mai bine. Din cauza anumitor substanțe chimice precum formaledehida, toluenul, ftalații și parabenii, poate afecta grav sistemul reproducător. Unele oje provoacă alergii și iritații cutanate. Din cauza compușilor organici volatili prea puternici, unele dintre ele irită ochii, sistemul respirator sau provoacă greață.


Avantajele ojei gel semipermanente

Oja gel rezistă mai mult în timp, până la două-trei săptămâni. Gelul aplicat pe unghii este ca o extensie a acestora și ajută la întărirea lor. Unghiile cu ojă gel se rup mai greu. Se usucă instant, astfel că rezultatul este unul uniform, fără zgârieturi sau denivelări. Oja gel permite crearea unor modele și tipare remarcabile. Unghiile au un aspect frumos, fără a putea face diferența între unghiile naturale și cele pe care s-a aplicat oja gel.


Dezvantajele ojei gel semipermanente

Modul de aplicare presupune introducerea unghiilor sub o lampă UV (ultraviolete) sau LED (light emitting diode). Această procedură sensibilizează unghiile. Pentru a adera mai bine, stratul lucios al unghiei naturale este îndepărtat, ceea ce o face mai predispusă la iritații. Îndepărtarea ojei este una extrem de dură, prin cufundarea unghiilor în lichid de acetonă, pilire excesivă, răzuire. La final, unghiile devin foarte uscate și sensibile. Riscul de infectare este mai mare față de oja clasică. Sub stratul de gel, bacteriile se înmulțesc foarte ușor deoarece acesta nu mai permite o igienă potrivită. Dacă vrei să te întorci la oja clasică, specialiștii recomandă să aștepți șase săptămâni.


Avantajele pudrei pentru unghii

Procedura de aplicare a pudrei pentru unghii este una simplă: se aplică baza adezivă, după care se scufudă unghia în pudra colorată fină. Unghia se sigilează la final cu un gel. Nu se folosește lampa UV, așadar fără expunere la razele ultraviolete dăunătoare. Nu au miros, în comparație cu mirosul puternic al ojelor clasice. Rezistă pe unghii până la două săptămâni.


Dezavantajele pudrei pentru unghii

Dacă procedura de colorare a unghiilor se realizează la salon, lipsa igienei este primul factor negativ. Folosrea acelorași recipiente cu pudră de către diferite persoane conduce la formarea unor rezervoare de bacterii, ciuperci. Procesul de îndepărtare dur ce presupune uneori și folosirea unei pile electrice poate distruge unghia și cuticulele. Procesul de aplicare presupune mai mulți pași, adică mai mult timp consumat, la fel și cel de îndepărtare a ojei. Agentul ce face praful să adere pe unghie conține rășini ce se folosesc și în lipici. Nu se recomandă folosirea acestora dacă îți dorești unghii sănătoase, nu doar frumoase.


Avantajele ojei vegane 7 free

Oja vegană, așa cum spune și denumirea, nu conține ingrediente de origine animală, iar procesul de testare în laborator nu implică suferința animalelor (este cruelty-free). Termenul ”7 free” se referă la faptul că nu conține ingrediente controversate, cu risc pentru sănătate, precum: formaldehida, rășini de fromaldehidă sau colofoniu), parabeni, ftalați, toluen, xylene, camfor.
 
Ca și rezistență , oja vegană se poate compara cu cea clasică: ”ține” până la 3-4 zile. Se aplică ușor și se îndepărtează la fel de ușor.

Care sunt ingredientele de origine animală folosite în ojă?

Pentru a obține paietele din compoziția ojei, majoritatea brandurilor folosesc guanină, ingredient obținut din solzii peștilor.

Carminul, substanță folosită pentru obținerea roșului din ojă provine din carcasa zdrobită a unei insecte, mai specific, gândacul femelă originar din America de Sud, numit Dactylopius coccus (Cochineal). 

Parfumul (fragrance) este un termen generic ce poate ascunde un amestec de diferite substanțe. Unele dintre ele sunt de origine animală, precum: ulei de mosc (secreție uscată obținută dureros de la cerbul moscat, castor, șobolan, civetă și organe genitale de vidră), ulei de ficat de rechin și ambergris (derivat din intestinele de balenă).



Dezavantajele ojei vegane 7 free

Unele oje vegane 7 free, deși susțin că nu conțin cele 7 ingrediente controversate, pot conține altele care au un efect la fel de nefast. De exemplu, benzophenone-1 este un ingredient clasificat cu scorul 4 de EWG Skin Deep deoarece poate provoca alergii și imunotoxicitate. Acest ingredient este listat ca fiind cu potențial cancerigen în Proposition65 (Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act of 1986), institut californian ce promovează și susține siguranța consumatorului. Alte ingrediente nesigure, de evitat, sunt: TPHP (triphenyl phosphate) (se găsește în ojele SpaRitual, Orly, OPI, Revlon, Beauty without cruelty etc.). TPHP provoacă dereglări hormonale și este folosit de asemeni în industria plasticului.

Referințe:

https://www.health.harvard.edu/blog/a-look-at-the-effects-of-nail-polish-on-nail-health-and-safety-2019112118231

https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/700685-BENZOPHENONE-1/

https://www.p65warnings.ca.gov/fact-sheets/benzophenone

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!