Ce alegi: machiaj conventional, natural sau certificat bio?

Machiajul reprezinta o modalitate excelenta de a-ti pune in valoare frumsetea si de a-ti accentua calitatile chipului, insa pentru acest lucru nu ar trebui sa-ti compromiti sanatatea. Ca sa poti face alegeri mai bune nu doar pentru aspectul exterior, ci si pentru starea de bine a organismului tau, iti prezentam caracteristicile mai multor tipuri de machiaj: conventional, natural si certificat bio. Alegerea e a ta, dar informeaza-te inainte! 

Machiaj conventional, natural sau certificat bio - ce alegi

Natural, fara parabeni, bio. Poate ai vazut deja aceste mentiuni pe ambalajele produselor pentru machiaj. Insa stii ce inseamna fiecare, ce ingrediente contin si care este diferenta dintre ele? Sa le luam pe rand.

Machiajul conventional

In ultimii 50 de ani, mai mult de 100.000 de noi substante chimice de sinteza au invadat piata produselor de larg consum, desi nu se cunosc cu certitudine efectele lor pe termen lung, mai ales in cazul acumularii in organism. Piata cosmeticelor s-a extins si a devenit mai variata, insa nu neaparat mai sigura.

Principalele componente ale unui produs cosmetic sunt faza apoasa si faza uleioasa, care formeaza baza si au rolul de a mentine echilibrul hidro-lipidic. Cu cat uleiurile sunt de o calitate mai buna, cu atat produsul e mai bun. In fabricarea cosmeticelor conventionale se folosesc mai putine unturi si uleiuri vegetale din cauza costurilor ridicate, producatorii optand in schimb pentru grasimile animale, ca stearina, sau pentru substante de origine minerala provenind din rafinarea petrolului brut. De asemenea, pentru a obtine ingredientele, industria conventionala de cosmetice foloseste procese de extractie chimica, solventi, rafinare la temperaturi ridicate, uleiuri esentiale diluate etc.

Produsele cosmetice se supun reglementarilor unor organisme nationale si internationale, care permit insa folosirea unor substante chimice cu potential nociv, ale caror efecte nu sunt controlate in totalitate.

Machiajul fara parabeni

fara parabeniParabenii sunt conservanti sintetici des intalniti in produsele de machiaj, datorita pretului mic si a eficientei ridicate. Utilizarea lor in industria cosmeticelor este destul de controversata, avand in vedere riscurile pentru sanatate: pot perturba echilibrul hormonal, sunt iritanti pentru piele si declanseaza alergii la persoanele mai sensibile.

In fata suspiciunilor consumatorilor, multe companii au ales sa mentioneze pe ambalaje sintagma “fara parabeni”. Insa acest lucru nu inseamna ca produsul respectiv este automat mai bun si mai sigur. In realitate, se folosesc aceleasi ingrediente, majoritatea pe baza de substante de sinteza, iar parabenii sunt inlocuiti cu alti conservanti chimici, care pot fi la fel de nocivi.

Machiajul natural 

Mentiunea “natural” poate induce in eroare, deoarece, la prima vedere, pare ca machiajul contine ingrediente mai blande si sigure. In realitate, un produs cu ingrediente naturale (de exemplu, aloe vera) poate include alte substante chimice cu potential toxic, inclusiv parabeni. Sunt rare cazurile in care un produs cosmetic este 100% natural, iar in aceasta situatie trebuie sa fie mentionat organismul care certifica provenienta ingredientelor. Un alt sens al acestui termen, in cazul machiajului, poate avea sensul de “efect natural”, adica este vorba de un machiaj discret – deci fara nicio legatura cu ingredientele.

Machiajul bio/ certificat bio

In cazul machiajului bio, cel putin o parte din ingrediente provin din agricultura ecologica, adica un mod de cultivare a plantelor care respecta natura si nu implica substante chimice periculoase. Pentru a fi sigura ca produsul cosmetic pe care vrei sa-l cumperi este bio, citeste eticheta si cauta certificarea bio. Aceasta este acordata de un organism independent care verifica intreg lantul de productie (de exemplu, Ecocert).

Ingredientele provenite din culturi bio vor trece prin anumite analize, astfel incat calitatea produsului final sa fie garantata, prin respectarea normelor de agricultura bio – fara pesticide, fertilizatori chimici sau sintetici, organisme modificate genetic etc. In cosmeticele bio sunt interzise derivatele din petrol, conservantii si colorantii chimici, care au efecte negative nu doar asupra sanatatii omului, ci si a naturii. Pentru baza uleioasa sunt folosite uleiurile vegetale de calitate: jojoba, argan, shea, masline, caise etc. In prelucrare sunt permise doar transformari cum ar fi: uscare, extractie prin distilare, filtrare si purificare, amestecare, presare la rece etc., care mentin proprietatile ingredientelor active. De aici si pretul mai ridicat al produselor de machiaj bio.

In cazul cosmeticelor certificate bio, procentul ingredientelor de sinteza nu poate depasi 5%. Desigur, este nevoie de proceduri chimice care sa impiedice dezvoltarea bacteriilor, pentru a asigura conservarea optima a produsului, insa acestea sunt atent monitorizate de organismele de certificare, fiind utilizate doar substante sigure pentru piele si pentru sanatate.

Totusi, tine cont ca este dificil sa ai un produs de machiaj 100% bio. Motivul? Anumite ingrediente, cum ar fi apa, nu pot fi certificate bio, fiind vorba de elemente naturale. Un lapte demachiant care contine o cantitate mare de apa nu poate avea un continut majoritar sau in intregime bio.

Pe langa siguranta, produsele cosmetice bio sunt placute ca textura, culori, aspect si iti ofera toate instrumentele de care ai nevoie pentru a-ti evidentia frumusetea.

Descopera gama variata de machiaj certificat bio Avril si convinge-te singura!

cosmetice avril

Surse si referinte

  • www.avril-beaute.fr/blog/maquillage-bio-sans-paraben-maquillage-naturel-definition-n9
  • http://corneliadum.com/wpen/quelles-sont-les-differences-entre-les-cosmetiques-certifies-biologiques-et-les-cosmetiques-conventionnels

Foto: hercampus.com, laugh-lines.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!