Ce inseamna Zero Waste?

Conceptul Zero Waste apare tot mai des in discutiile despre un stil de viata sustenabil. Este o filosofie care promoveaza responsabilitatea fata de ceea ce producem si folosim, astfel incat natura, dar si sanatatea oamenilor, sa nu fie afectate. 

Pe scurt, Zero Waste inseamna arta de a trai fara a produce gunoi.

ce inseamna zero wasteLa prima vedere, suna extrem si nerealist sa traiesti in acest fel. In realitate, lucrurile sunt mai nuantate. Stilul de viata Zero Waste nu este despre perfectiune, despre a elimina 100% gunoiul, ci despre a regandi consumul si a face alegeri mai bune. Acest stil de viata promoveaza prevenirea risipei de resurse, valorificarea lucrurilor pe care le detinem si refolosirea acestora.

Chiar daca simbolul Zero Waste este un cos de gunoi gol, nu trebuie sa ne lasam descurajati de dificultatea acestui obiectiv, ci pur si simplu sa fim mai atenti la ceea ce folosim si la impactul lucrurilor noastre asupra mediului.

Zero Waste se bazeaza pe o economie circulara, opusa celei pe care o experimentam in prezent, o economie de tip liniar.

Care este diferenta dintre economia circulara si cea liniara?

In economia liniara, lucrurile sunt create de la inceput ca sa aiba un ciclu de viata limitat, iar dupa utilizare se transforma automat in gunoi. Folosim deci resurse valoroase pentru a crea produse care sunt utilizate, in medie, de 5 ori, apoi ne debarasam de ele, transformandu-le in deseuri, iar acestea raman in natura pentru sute de ani. Ne comportam ca si cum resursele ar fi nelimitate, desi nu sunt. De obicei, nu ne dam seama de cantitatea uriasa de gunoi pe care o producem, deoarece acesta este ridicat de cei de la curatenie si dus departe de vietile noastre confortabile.

Economia circulara este un sistem inspirat de natura, unde exista o continuitate si o legatura organica intre resurse. Aceasta presupune eliminarea gunoiului si a poluarii, mentinerea in folosinta a produselor si materialelor si regenerarea sistemelor naturale. Toate produsele sunt gandite si create pentru a elimina pe cat posibil gunoiul si deseurile periculoase, conservand si recuperand resursele, in loc de a renunta la ele prin ardere sau ingropare. Materialele aruncate sunt reintroduse in circuit pentru a fi reutilizate. Astfel, Zero Waste ar elimina poluarea aerului, apei si solului, avand beneficii pentru om, animale si plante.

eco

La acest moment, este aproape imposibil sa fim 100% Zero Waste, deoarece actiunile noastre sunt legate de o infrastructura liniara. Ce putem face insa este sa adoptam un stil de viata in care sa folosim responsabil resursele si sistemele pe care le avem la dispozitie, ghidandu-ne dupa regula celor 5 R.

Cei 5 R sunt:

Refuse (Refuza ce nu ai nevoie)

Cand ni se ofera ceva, este dificil sa spunem „nu”, deoarece are o conotatie negativa si ne jenam sa-i refuzam pe cei din jur. Insa daca exersam suficient, ne va intra in reflex sa refuzam obiecte precum paie si sacose de plastic, pliante, tacamuri de unica folosinta etc. Le putem spune sincer prietenilor, familiei si colegilor ca vrem sa avem un impact cat mai mic asupra mediului si ii putem ruga sa nu ne ofere cadouri cu mult plastic sau hartie.

zero waste

Cand vine vorba de a cumpara ceva nou, este bine sa ne punem aceste intrebari:

  • Am nevoie de acest obiect?
  • Voi avea nevoie de el si peste 30 de zile?
  • Am deja ceva similar?
  • Pot sa folosesc altceva?
  • Are cel putin 3 utilizari?

De asemenea, daca asteptam sa treaca putin timp (macar 1-2 zile) pana cand cumparam produsul respectiv, s-ar putea sa uitam de el sau sa ne dam seama ca nu este necesar. Daca nu achizitionam anumite produse, practic se reduce automat si cantitatea de ambalaje, plastic si alte materiale pe care ar trebui sa le aruncam dupa cateva utilizari.

Reduce (Redu ce ai nevoie)

A trai cu mai putin este bine pentru mediu, dar si pentru sanatatea noastra mentala. Cu cat avem mai multe lucruri, cu atat ne dorim mai multe si cu atat in locuintele noastre se face mai usor dezordine. Un numar mic de obiecte reduce aglomeratia fizica si mentala, deoarece nu ne mai stresam cu depozitarea, organizarea si curatarea lor. Zero Waste inseamna si ca ne valorificam mai bine posesiunile, invatand sa le pretuim si sa avem grija de ele.

Reducand cantitatea de lucruri pe care le avem, ne putem concentra pe experientele si relatiile care conteaza cu adevarat.

Un sfat important este sa ne acordăm atenție calitatii si nu cantitatii. Putem cumpara produse in ambalaje care se descompun usor sau cu cat mai putine ambalaje. De exemplu, pe www.eubio.ro gasesti o gama variata de cosmetice si produse din materiale biodegradabile sau cu un ambalaj minim, cum ar fi: accesorii pentru curatenie, periute de dinti, pahare pentru clatire sau depozitare etc. Inlocuind periuta de dinti realizata din plastic cu una din materiale naturale, investesti intr-un viitor sustenabil.

Produsele multifunctionale sunt si ele o idee buna pentru a reduce cantitatea de lucruri din jurul nostru. Nucile de sapun reprezinta o alternativa excelenta la detergentii conventionali, uleiurile vegetale au numeroase intrebuintari cosmetice, iar solutiile ecologice universale lasa casa curata si sigura.

Reuse (Refoloseste, utilizand ce ai deja)

Apeleaza la creativitate si gaseste noi intrebuintari pentru lucruri pe care le-ai arunca. Borcanelele de sticla pot fi refolosite pentru a tine condimentele, iar pe Internet putem descoperi multe tutoriale de reutilizare a cutiilor de carton sau a altor recipiente.

Cumparand second hand haine, mobila, electronice etc., nu doar ca ne aducem contributia la sanatatea planetei, dar vom economisi si bani. La targurile de tip yard sale putem gasi obiecte de calitate, in stare foarte buna, pe langa site-urile unde sunt puse in vanzare obiecte de tot felul la mana a doua.

yard sale

Rot (Descompune)

Descompunerea sau compostarea nu este foarte des intalnita in mediul urban de la noi, desi este un pas important spre stilul de viata Zero Waste, permitand resurselor naturale sa se intoarca in pamant. Se pot descompune resturi alimentale, tesaturi naturale, par, hartie, carton si substante organice (unele dintre acestea contribuie chiar la imbunatatirea calitatii solului). Cei care au o gradina sau un spatiu verde pot organiza usor o portiune dedicata pentru a face compost din resturi.

Recycle (Recicleaza ce poti)

Reciclarea ar trebui sa fie doar o solutie ultima, deoarece singurele materiale care pot fi reciclate la infinit sunt sticla si aluminiul. Plasticul nu intra in aceasta categorie, desi o proportie covarsitoare din lucrurile care ne inconjoara sunt realizate din acest material. Astfel, chiar daca reciclam anumite produse/ambalaje din plastic, procesul nu poate fi repetat la nesfarsit, acestea vor ajunge la un moment dat la groapa de gunoi sau in natura, devenind o sursa de poluare.

hartie

Concluzia

Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, cu pasi mici, facuti constant. Nu este nevoie sa ne propunem sa avem un stil de viata 100% eco sau Zero Waste, ci sa contribuim atat cat putem, prin alegerile noastre zilnice, la o lume mai buna, in care natura si omul traiesc in armonie.


Surse:

  • http://www.bezero.org/low-waste-philosophy
  • „Going zero waste. Breaking down the 5 R’s”, Kathryn Kellogg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!