Cum ii inveti pe copii sa-si gestioneze emotiile

Emotiile reprezinta o parte importanta a personalitatii noastre. Totusi, gestionarea lor nu este o capacitate innascuta, ci o arta pe care o invatam si exersam pe parcursul vietii. Cel mai bine este ca abilitatea de gestionare a emotiilor sa fie deprinsa in primii ani ai copilariei, deoarece in aceasta perioada noile abilitati sau comportamente se invata mai usor. Daca esti parinte, am pregatit pentru tine un articol despre cum ii poti incuraja pe copiii tai sa faca fata emotiilor in mod eficient si constructiv.

cum ii inveti pe copii sa-si gestioneze emotiile

De ce e important sa stim sa ne gestionam emotiile?

Modalitatea in care ne gestionam emotiile influenteaza fiecare aspect al vietii noastre, mai ales relatiile cu cei din jur. Sa-ti gestionezi emotiile inseamna sa stii sa reactionezi la stimulii emotionali interni sau externi si sa gasesti cai sanatoase de exprimare. Pentru a face fata emotiilor, o persoana trebuie sa le recunoasca, sa le monitorizeze si sa le adapteze la situatia in care se afla.

Lipsa capacitatii de a-si gestiona emotiile il poate face pe copil sa aiba o personalitate agresiva sau anxioasa, care ii va influenta negativ abilitatile sociale. Astfel, ii va fi mai greu sa-si faca prieteni si sa-i pastreze. In ceea ce priveste scoala, copiii care stiu sa se descurce cu emotiilor lor se vor putea concentra pe performanta la evaluari si examene, in loc sa se lase coplesiti de teama si anxietate.

Copiii si emotiile

Abilitatea de gestionare a emotiilor este influentata de temperament, dar si de comportamentele invatate. Specialistii considera ca pentru unii copii este mai usor sa se descurce cu exprimarea emotiilor proprii, insa toti micutii pot deprinde aceasta abilitate intr-un mediu potrivit. Cei cu ADHD sau anxietate au nevoie de mai multa sustinere din partea adultilor ca sa-si devolte capacitatea de reglare emotionala.

Copiii mici au deja anumite mini-comportamente prin care fac fata emotiilor, cum ar fi suptul degetului, evitarea vizuala sau retragerea. Totusi, acestea au o eficienta limitata, mai ales daca stimulul este prea puternic sau persistent. Cand copiii au o criza incontrolabila de plans, parintii trebuie sa intervina si sa-i ajute la gestionarea emotiilor. Treptat, acestia vor invata sa se descurce singuri si vor putea sa-si armonizeze emotiile si comportamentul cu situatiile de viata prin care trec zi de zi. De exemplu, vor invata sa-si exprime frustrarea fara izbucniri violente si sa reactioneze ponderat cand se confrunta cu stimuli suparatori, calmandu-se mai usor.

Sunt multi factori care influenteaza dezvoltarea abilitatilor de gestionare a emotiilor, printre care familia, scoala, vecinii, prietenii, mediul cultural. Totusi, parintii au un rol decisiv in acest proces, deoarece copiii mici invata sa-si exprime emotiile prin observarea si imitatea comportamentelor din mediul familial in care cresc.

Recomandari pentru parinti

De asemenea, copiii invata si prin contagiune emotionala, atunci cand vad emotiile parintilor. Daca adultii ridica vocea sau fac gesturi agresive, cel mic va avea un raspuns similar.

fetita-mirata-pixabay

E important ca fiul sau fiica ta sa inteleaga ca emotiile nu sunt ceva rau, ci fac parte din bagajul nostru uman. Nu avem de ales cand vine vorba de emotii, dar putem sa alegem cum actionam, cum raspundem la ele.

A nega emotiile copilului sau a-i interzice sa le exprime nu-l va ajuta pe acesta sa le gestioneze mai bine. Copiii au nevoie de un feedback non-emotional si non-critic. Explica-i cu rabdare, rar, ce a gresit in exprimarea emotiei, de ce nu este bine ce a facut si cum poate sa remedieze o situatie similara data viitoare.

Parintii care accepta, empatizeaza si valideaza emotiile negative ale copiilor ii determina pe acestia sa-ti gestioneze mai bine emotiile, deoarece le arata ca sunt constienti de ele. Ei isi indruma copiii sa-si verbalizeze emotiile si ii incurajeaza sa gaseasca solutii la probleme. A-l incuraja sau descuraja puternic pe copil sa-si exprime emotiile negative ii poate cauza probleme de gestionare a furiei. Cand copilul se manifesta furios, o atitudine calma sau neutra este binevenita.

Arata-i copilului ca ii accepti emotiile, chiar daca nu sunt confortabile sau ii limitezi comportamentul: „Inteleg ca esti suparat, dar nu te voi lasa sa ma lovesti.”. Raspunzand cu empatie, copilul intelege ca desi unele emotii sunt neplacute, ele nu sunt periculoase, astfel ca le va accepta si procesa pe masura ce apar, fara sa le lase sa se adune si sa provoace izbucniri de agresivitate. In plus, stiind ca cineva il intelege, va fi mai dispus sa coopereze.

Invata-l pe copil strategii de gestionare a emotiilor (concentrarea pe respiratia profunda), redirectioneaza-i atentia (spre o jucarie sau o activitate, de exemplu) sau ofera o interpretare pozitiva situatiei („Putem transforma furia intr-o racheta”) pentru a-l ajuta pe cel mic sa inteleaga si sa faca fata emotiilor.

Pedepsele corporale sau a-i face de rusine nu ii ajuta pe copii sa se descurce cu propriile emotii. A-i pedepsi pentru acestea le transmite mesajul ca emotiile sunt ceva rau. Astfel, copiii vor incerca sa si le reprime, ceea ce nu este deloc benefic. In loc sa-l pedepsesti pentru manifestarea emotiilor, ghideaza-ti copilul in mod pozitiv si ajuta-l sa proceseze emotiile. Asista-l la invatarea procesului de a-si gestiona respectiva emotie pana cand se descurca singur.

Ca sa-i inveti pe copii sa-si gestioneze emotiile nu trebuie sa eviti situatiile dificile, ci sa le oferi suportul tau pe parcursul lor, astfel incat sa ajunga sa se descurce singur cu provocarile emotionale cu care se confrunta.

Nu te descuraja daca lucrurile nu merg bine de prima data. Este nevoie de multa rabdare si practica pentru ca cel mic sa-si insuseasca abilitarile de gestionare a emotiilor. Daca activitatea presupune prea mult efort pentru copil, incearca sa o spargi in bucati mai mici si mai usor de abordat, apoi acorda treptat mai multa independenta copilului in confruntarea cu ea.

De exemplu, daca dimineata e o adevarata provocare pentru copil sa fie gata de plecare la gradinita si se lasa cu plansete si tipete, ia fiecare pas pe rand. Initial, o idee ar fi sa-l obisnuiesti sa se imbrace pana la o anumita ora. Dupa ce deja reuseste sa faca asta fara probleme, treci la alt pas, cum ar fi micul dejun, spalatul pe dinti etc. Unii specialisti recomanda apelarea la un sistem de tip gamification, adica sa acorzi puncte sau stelute ca sa rasplatesti fiecare comportament dezirabil. Miza poate fi obtinerea unui lucru pe care si-l doreste, dupa ce strange x astfel de distinctii.

Surse:

  • https://www.parentingforbrain.com/self-regulation-toddler-temper-tantrums/
  • https://childmind.org/article/can-help-kids-self-regulation/
  • https://www.psychologytoday.com/blog/peaceful-parents-happy-kids/201307/5-steps-help-kids-learn-control-their-emotions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *