Frumoasa si bestia. Cum alegi cosmetice sigure?

Cosmeticele iti ofera promisiunea unei frumuseti imediate, insa stii ce efect pot avea asupra sanatatii tale produsele de ingrijire si machiaj pe care le folosesti zilnic?

Frumusetea pare azi la indemana oricui. Machiajul iti da incredere in tine si iti pune in valoare trasaturile, iar cremele si lotiunile iti ingrijesc pielea, oferindu-ti o senzatie placuta. In realitate, dincolo de textura matasoasa a fardului de pleoape, de culoarea vesela a ojei si a rujului sau de mirosul parfumului preferat se pot ascunde numeroase substante nocive, ale caror consecinte pe termen lung sunt inca un mister.

cum alegi cosmetice sigure

Ultimii zeci de ani au insemnat o efervescenta de conservanti, coloranti si alte substante chimice nou-inventate, care imbunatatesc calitatea sau durata de utilizare a cosmeticelor. Desi aceste produse chimice ne pot imbunatati viata, pe de alta parte ele pot pune in pericol sanatatea consumatorilor. De ce?

1. Industria cosmeticelor este slab reglementata atat in SUA, cat si in UE, astfel ca la fabricarea produselor de infrumusetare se folosesc si ingrediente care nu sunt testate indeajuns si ale caror proprietati ar putea cauza probleme de sanatate. Mai exista si „efectul de cocktail”1, care apare cand combinatia diferitelor substante chimice are efecte adverse asupra sanatatii umane sau mediului. In plus, toate substantele aplicate pe piele se absorb si ajung in circuitul sanguin. Unele sunt eliminate rapid prin piele, ficat, rinichi (organe de eliminare a toxinelor), dar altele raman mai mult timp si prin acumulare apar efecte adverse cu grave repercursiuni asupra sanatatii.

2. Productia de substante chimice a crescut de la 1 milion de tone in 1930 pana la sute de milioane de tone in zilele noastre, transformand petrol, gaz natural, apa, aer, metale si minerale in mii de produse diferite, printre care si cosmetice. Totusi, nu se cunoaste numarul exact al chimicalelor existente pe piata, mai ales ca noi astfel de substante apar anual.2. In acest context, este greu de tinut o evidenta a efectelor lor.

3. In lipsa cercetarilor aprofundate, o substanta chimica permisa si considerata sigura se poate dovedi ulterior a fi periculoasa. Baza de date ECHA3 (Agentia Europeana pentru Produse Chimice) cuprinde informatii despre aproximativ 140.000 de substante chimice, inclusiv despre cum pot fi utilizate in siguranta. 170 dintre acestea sunt catalogate ca motive de ingrijorare deosebita, putand provoca mutatii, cancer, probleme de fertilitate sau dauna mediului. 4 Problema este ca pentru multe dintre ele incă lipsesc informatii despre impact, cum ar fi potentialul de a cauza cancer sau de a produce perturbari endocrine. Iar ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat, in unele situatii, efectele devin vizibile cu intarziere. 5 (sursa)

Periodic, autoritatile interzic utilizarea anumitor substante chimice in produsele cosmetice sau depasirea unei anume cantitati. Directiva Uniunii Europene pentru Cosmetice (76/768/EEC), adoptata in ianuarie 2003 si revizuita in 2013, interzice utilizarea a 1.328 de substante chimice in producerea de cosmetice, acestea fiind suspectate sau cunoscute ca fiind producatoare de cancer, mutatii genetice, defecte de nastere sau probleme de reproducere. 6

fata intunecata a industriei de frumusete

De exemplu, din aprilie 2015, UE a limitat concentratia maxima permisa in cosmetice pentru doi conservanti, propilparaben si butilparaben, dupa ce anterior interzisese utilizarea a altor 5 parabeni (isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben si pentylparaben) din cauza lipsei de informatii solide cu privire la efectele acestora. 7 Totusi, in UE inca exista parabeni acceptati, desi exista alternative naturale sau de sinteza mai sigure.

4. Industria cosmeticelor conventionale beneficiaza de un lobby puternic din partea companiilor producatoare. Acestea sustin acceptarea pe piata a unor conservanti si coloranti sintetici care ar prelungi durata de viata a produselor si le-ar conferi un aspect mai placut, desi efectele substantelor in cauza, mai ales pe termen lung, nu sunt inca bine studiate si cunoscute. O durata de viata mai lunga la raft inseamna un profit mai ridicat, in timp ce cosmeticele naturale ar avea un termen de valabilitate redus.

Cum sa alegi cosmetice mai sigure

Desigur, autoritatile de reglementare nu pot sa controleze si sa interzica toate substantele, avand in vedere numarul lor urias. Depinde de fiecare dintre noi sa facem cele mai bune alegeri pentru frumusetea si sanatatea noastra.

Totuși, nu suntem chimiști, iar o listă de ingrediente care abundă în denumiri stiintifice ne poate intimida, oricat de bine intentionati si precauti am fi. Ce putem face dacă ne pasa de sanătatea noastra si vrem sa folosim produse sigure?

Iată cateva recomandari pentru a alege cosmetice mai sanatoase:

  • Citeste cu atentia eticheta produselor si evita urmatoarele ingrediente:

ingrediente-de-evitat-in-produsele-cosmetice

  • Pe cat posibil, opteaza pentru cosmetice bio, ale caror ingrediente sunt alese cu grija, calitatea acestor produse fiind certificata de organisme independente.
  • cum sa alegi cosmetice mai sigureSimplifica. Alege cosmetice cu o lista cat mai scurta de ingrediente si cu cat mai putine chimicale sintetice. Evita, de asemenea, parfumurile sintetice (mentiunea “parfum” pe eticheta) si redu numarul produselor cosmetice pe care le folosesti zilnic.
  • Prepara-ti propriile cosmetice. Unele dintre ele sunt usor de facut acasa, folosind ingrediente simple. Vezi în acest articol care sunt avantajele cosmeticelor homemade și cum le poți pregăti.
  • Pe ewg.org gasesti un catalog cu peste 80.000 de produse cosmetice, analizate prin prisma sigurantei ingredientelor. Poti cauta si verifica produsul pe care doresti sa-l cumperi pentru a vedea daca are in componenta substante periculoase. Environmental Working Group (EWG) este o organizatie independenta care actioneaza pentru protejarea mediului si sanatatii.
  • Nu crede promisiunile scoase frumos in evidenta, dar care nu corespund cu lista ingredientelor. Termenii “bland”, “delicat” si “natural” pot fi utilizati in orice context, nefiind reglementata mentionarea lor. Chiar si un produs cu ingrediente nocive poate fi etichetat ca “bland”.
  • Ai dreptul sa stii daca produsele pe care le cumperi contin anumite substante chimice periculoase, respectiv cele incluse pe lista SVHC (care prezinta motive de ingrijorare deosebita). Legea obliga furnizorul sa iti pună la dispozitie aceste informatii in mod gratuit, în termen de 45 de zile. Mai multe detalii, pe site-ul ECHA.8

 

 

 

 

Surse:


 

1 Amestecuril chimice si „efectul de cocktail” –  https://echa.europa.eu/ro/chemicals-in-our-life/hot-topics/chemical-mixtures-and-the-cocktail-effect
2 De ce sunt importante substanţele chimice? – https://echa.europa.eu/chemicals-in-our-life/why-are-chemicals-important
3 Baza de date a inventarului C&E – https://echa.europa.eu/ro/information-on-chemicals/cl-inventory-database
Cum ne imbunatatesc viata actele legislative europene referitoare la produsele chimice – https://echa.europa.eu/chemicals-in-our-life/how-european-legislation-on-chemicals-improves-our-lives/free-access-to-data
5 Perturbatorii endocrini – https://echa.europa.eu/chemicals-in-our-life/hot-topics/endocrine-disruptors
6 Campaign for Safe Cosmetics, International Laws – http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/regulations/international-laws/
7 Consumatori: Comisia îmbunătățește siguranța produselor cosmetice http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1051_ro.htm
Beneficiaza de dreptul de a adresa intrebari – https://echa.europa.eu/ro/chemicals-in-our-life/how-can-i-use-chemicals-safely/use-your-right-to-ask

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!