Idei de relaxare în stil hygge pentru toată familia

Ca părinte, poate fi o provocare să găsești timp de relaxare, atât singur, cât și cu cei dragi. Petrecem mult timp la serviciu, în fața monitoarelor sau făcându-ne griji pentru situațiile dificile cu care ne confruntăm, uitând că merităm din când în când o pauză de destindere.

Mai ales în preajma sărbătorilor, credem că e important să valorificăm mai mult starea noastră de bine și să facem ceva în această direcție. 

Timpul liber pentru a petrece momente frumoase cu cei dragi nu va veni de la sine, pur și simplu. Este nevoie să te organizezi și să iei inițiativa, punând lucrurile în mișcare. Da, trebuie să te mobilizezi și pentru clipele de relaxare, dar promitem că merită! Sperăm să te impulsioneze ideile din acest articol, inspirate din mișcarea daneză hygge.

relaxare hygge

Ce este hygge?

Hygge este un concept provenit din țările scandinave, dar care s-a răspândit în ultimii ani și în restul lumii, datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătatea fizică și mai ales mentală.

Deși se confruntă cu multe luni de iarnă lungi, friguroase și întunecate, danezii reușesc să fie unii dintre cele mai fericite popoare din lume, iar asta se datorează și fenomenului hygge.

Pe scurt, HYGGE înseamnă să creezi o atmosferă confortabilă în jurul tău, să te bucuri de micile detalii frumoase și de compania oamenilor dragi. Se referă la sentimentul plăcut de a fi împreună, la intimitate, siguranță, apartenență, căldură sufletească, la aprecierea a ceea ce ai.

Ce e esențial să reții: nu există o “rețetă” strictă pentru hygge. Dimpotrivă, ai libertatea de a adapta acest concept în funcție de propriile preferințe și de ce ai la îndemână. Contează experiența în sine, nu lucrurile materiale pe care le folosești, iar scopul este să-ți iei un moment de pauză, să încetinești ritmul și să te răsfeți cu ceva pe gustul tău. Este o practică de care oricine se poate bucura, iar anotimpul rece reprezintă un prilej foarte potrivit pentru hygge.

hygge familie

De ce hygge în familie?

Ca familie, hygge te face mai conștient de sentimentul acela plăcut de acasă, întărește legăturile dintre părinți și copii, creează o atmosferă destinsă, iar cei mici se simt în siguranță, într-un loc confortabil.

15 moduri de a te bucura de hygge

 1. idei relaxare in familieAșază pe jos perne, pături sau chiar animale de pluș și ai cadrul perfect pentru o seară confortabilă de film. Nu uita de popcorn!
 2. Pregătește ceaiul preferat într-un ceainic mare și servește-l în cănile speciale, acelea pe care nu prea le folosești, de teamă să nu se spargă.
 3. Mai puțin lumină. În loc să aprinzi becuri puternice, alege câteva lumânări (simple sau parfumate) și pune-le în diferite locuri din cameră, ca să creezi mici insule de lumină. Vei obține o atmosferă intimă fără prea mult efort.
 4. Ieșiți la o plimbare prin zăpadă sau o bulgăreală, apoi mergeți într-un loc cald să beți o ciocolată cremoasă delicioasă.
 5. În timpul meselor, pune deoparte telefonul, telecomanda, tableta și celelalte gadgeturi și fă conversație cu cei dragi. Întreabă-i care sunt dorințele lor pentru Crăciun sau anul ce vine.
 6. o baie caldă cu sare Epsom și câteva picături de uleiuri esențiale sau apelează la o inimă efervescentă pentru relaxare aromată. Pune-ți pijamalele aproape de calorifer sau de o sursă de căldură, astfel încât să se simtă plăcut când te îmbraci apoi cu ele.
 7. Răsfoiește fotografiile vechi alături de cei dragi și amintiți-vă de momentele în care au fost făcute. Ce sentimente și emoții trezesc în voi?
 8. Planifică un mic dejun la pat într-o zi de weekend, cu cât mai multe bunătăți servite.
 9. Alege hainele confortabile, călduroase și moi, din materiale naturale. Bucură-te de cum se simt pe piele șosetele vesele, în ton cu sărbătorile, pijamale, bluze, pantaloni de yoga, papuci moi și alte „pufoșenii”.
 10. Organizează un spațiu de joacă pe jos, pe pături moi și adună toată familia la un board game distractiv.
 11. Gătește în familie ceva bun și ușor de pregătit: supă, biscuiți, chec sau orice altceva vă place vouă. Implică-i pe cei mici și transformă seara de gătit într-o adevărată petrecere. La final, bucurați-vă împreună de rezultatul gustos.
 12. Citește povești cu cei mici, stând în pat, printre perne și pături.
 13. o petrece hygge: cheamă câțiva prieteni apropiați pe care nu i-ai mai văzut de mult la câteva gustări dulci, sărate sau crocante, ceai cald cu rom sau o cafea bună.
 14. Folosește beculețele de Crăciun în loc de lumină. Le poți pune în dormitor, pentru o ambianță festivă.
 15. Pregătește o seară a mirosurilor și gusturilor care te fac să te gândești la Crăciun: turtă dulce, scorțișoară, nucșoară, cuișoare, cozonac, vin fiert, brad etc.

relaxare idei


Surse:

 • http://drmaya.com/hygge-a-parents-guide-to-staying-cozy-and-sane-this-winter-and-all-year-round
 • https://amotherfarfromhome.com/hygge-as-a-family
 • https://afineparent.com/positive-parenting-faq/what-is-hygge.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!