Namol sapropelic pentru o ingrijire naturala

Namol sapropelic si apa salina: ingredientele miraculoase din lacul Techirghiol. O deosebita sursa de sanatate si frumusete este namolul sapropelic, un sediment format din particule fine, de culoare inchisa, depus pe fundul lacurilor. Ne dorim sa aratam si sa ne simtim bine, iar pentru asta apelam la tot felul de cosmetice sau la tratamente moderne, cu ingrediente care mai de care mai exotice. insa pentru a fi mai sanatosi putem apela si la darurile naturii, „certificate” mai ales prin utilizarea lor de sute de ani. Iar multe dintre acestea sunt mai aproape decat am crede – le gasim inclusiv in tara noastra.

Beneficiile bailor cu namol sunt recunoscute din Antichitate, fiind folosite de egipteni in scop curativ, dar si cosmetic. in Romania, cea mai renumita sursa de namol cu proprietati terapeutice este lacul Techirghiol (jud. Constanta), zona unde primele intrebuintari ale acestui tratament dateaza din secolul al XIX-lea.

Namol sapropelic din lacul Techirghiol = sursa de sanatate pura

Cu o suprafata de peste 10 km², lacul Techirghiol este separat de mare printr-o fasie de nisip, iar datorita aportului mic de apa dulce apa sa are o concentratie ridicata de saruri, de aproximativ 95 g/l. Acest fenomen a determinat, in timp, formarea namolului cu reale calitati terapeutice, la care contribuie si fauna nevertebratelor din lac. Materia de baza pentru namol este furnizata de crustaceele Artemia salina si de algele Cladophora, specii „responsabile” de beneficiile acestuia. Apa lacului imprumuta din proprietatile curative ale namolului, fiind la randul ei o sursa de sanatate.

Namol sapropelic din lacul Techirghiol

Calitatile terapeutice ale namolului de la Techirghiol au fost recunoscute oficial pentru prima data in anul 1924, cand acesta a primit medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris, in urma studiilor intreprinse de specialisti romani si straini. Ulterior, s-au efectuat si alte cercetari care au confirmat proprietatile apei saline si ale namolului.

Pe langa namolul sapropelic, alte tipuri de namoluri cu proprietati terapeutice intalnite in tara noastra sunt namolul mineral (format prin sedimentarea sarurilor provenite de la izvoare carbogazoase, calcice sau sulfuroase, cu o concentratie crescuta de sare si minerale) si cel de turba (rezultat in urma putrezirii plantelor, fiind bogat in fibre si minerale).

Namolul sapropelic de la Techighiol are culoarea neagra, o consistenta onctuasa si mirosul specific de hidrogen sulfurat, proprietatile sale fizice facandu-l unic din multe puncte de vedere. Acesta are capacitatea de a absorbi apa, dar si de a se amesteca foarte bine cu ea, putand fi utilizat simplu sau in combinatie cu alte substante, pentru un plus de eficienta. Namolul sapropelic se incalzeste repede, dar cedeaza greu caldura, astfel ca se poate aplica pe piele chiar si fierbinte, fara sa produca o senzatie de disconfort.

Beneficiile terapiei cu namol sapropelic

  • Are un efect antiinflamator si amelioreaza durerile musculare cauzate de accidentari, reumatism, spondiloza, artroza sau imobilitate musculara.
  • Stimuleaza sistemul imunitar, intensifica metabolismul si elimina toxinele din corp.
  • Contribuie la tratarea afectiunilor sistemului nervos central si periferic (dureri de cap, nevralgii, hemiplegii, hemipareze, scleroza multipla si Parkinson).
  • Reduce oboseala si stresul, inducand o senzatie de relaxare pentru corp si minte.
  • Actioneaza asupra tulburarilor digestive, cum ar fi constipatia cauzata de colita spastica, tulburarile colonului, ulcerul, gastrita, hepatita, dischinezia biliara, colecistita cronica, litiaza biliara.
  • Trateaza afectiuni ale sistemului genital, cum ar fi anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundara, tulburari functionale etc. si normalizeaza valorile pH-ului vaginal.
  • Are un efect extraordinar asupra pielii: contribuie la ameliorarea ridurilor, elimina excesul de sebum, reduce vizibil celulita, mentine elasticitatea tenului si ii confera luminozitate. Este eficient chiar si in cazul psoriazisului si a eczemelor.

Terapia cu namol trebuie evitata de persoanele care sufera de astm, diabet, cancer, de catre cei cu probleme renale şi cardiovasculare, precum şi de femeile insarcinate.

Namol sapropelic: cum se foloseste

Benefic in ameliorarea numeroaselor afectiuni, namolul sapropelic se utilizeaza sub forma de comprese locale, la masaj sau bai. insa daca vrei sa te bucuri de calitatile curative ale acestui element natural, nu e neaparat nevoie sa te deplasezi pana la Techirghiol.

Profita de beneficiile apei si namolului sapropelic si incearca produsele Techir, o marca romaneasca de cosmetice de calitate! Ai de ales dintr-o gama variata de sampoanesapunuricreme antireumatice si hidratanteuleiuri de masaj – toate cu ingrediente naturale, bazate pe proprietatile terapeutice ale substantelor din lacul Techirghiol.

One thought on “Namol sapropelic pentru o ingrijire naturala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!