Nucile de sapun si povestea lor

Cu multe secole in urma, locuitorii din India si din Nepal au descoperit beneficiile nucilor de sapun si de atunci pana in prezent profita din plin  de ele. Desi denumirea lor ne duce cu gandul la nucile cunoscute de toata lumea, acestea sunt fructul unui copac, Sapindus Mukorossi, ce creste mai ales la poalele muntilor Himalaya. De ce sunt atat de importante nucile de sapun? Citeste in continuare pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare

Se numesc nuci de sapun deoarece contin saponina (lat. sapo = sapun), o substanta de natura organica formata din glucozide si care, in contact cu apa, formeaza spuma si actioneaza ca un detergent.

Plantele produc saponina in procesul lor de aparare impotriva insectelor si a microbilor. Ca parte din sistemul lor imunitar, saponina actioneaza ca un repelent natural si are efect anti-microbian.

Avantajul nucilor de sapun este ca, dintre toate plantele ce contin saponina – cum ar fi sapunarita, iedera, castanele – nucile de sapun contin cel mai mare procentaj de saponina, intre 15 si 30%, ceea ce le claseaza pe prima pozitie ca eficienta.

Acest minunat arbore ce ne ofera nucile de sapun poate creste pana la 30 m inaltime. Dureaza 10 ani pana produce fructe si este productiv timp de 90 de ani. Acest proces indelungat merita asteptarea, avand in vedere multitudinea de utilizari ale nucilor de sapun.

Recolta este anuala si se face in perioada noiembrie-ianuarie. Nucile de sapun recent culese sunt aurii si lipicioase din cauza saponinei pe care o contin. Cand se coc, devin maronii. Este bine de stiut ca aceasta substanta este si o bariera de protectie naturala impotriva daunatorilor – de aceea unii le folosesc ca si pesticide. Dupa ce sunt recoltate, aceastea se lasa la uscat, se curata de seminte si apoi se impacheteaza etans pentru a fi protejate de umiditate. Se utilizeaza numai coaja nucilor de sapun, semintele, de culoare neagra, se indeparteaza, deoarece pateaza si nu contin saponina.

Calitatea  nucilor de sapun depinde de

• recolta la momentul oportun;sapindus mukorossi
• uscarea indelungata la umbra;
• indepartarea corecta a semintelor;
• selectarea nucilor de sapun.

Aceste etape sunt primordiale pentru a face diferenta privind calitatea nucilor de sapun. Nucile de sapun nu sunt supuse niciunui proces industrializat. Provin din natura in starea lor cea mai pura.

Principalele utilizari ale nucilor de sapun sunt: ca detergent de rufe, ca detergent de vase, ca detergent universal (gresie, faianta, ceramica, geam etc.), ca sampon si gel de dus, si, uneori, ca si pesticid sau ingrasamant natural. Voi detalia intr-un alt articol toate intrebuintarile nucilor de sapun.

Ca si detergent, acestea nu ataca tesaturile, spala eficient si lasa rufele moi si proaspete. Desi ele au un miros usor neplacut (de otet), acesta nu se transfera rufelor, rufele mirosind doar a curat.

Suna bine, nu-i asa?
Cu putina incredere si curaj, veti descoperi un produs de care va veti indragosti cu siguranta.


Produse recomandate

Nuci de sapun bio Sapindus Mukorossi, 250g, Bionya

Nuci de sapun bio Sapindus Mukorossi 250g

Nuci de sapun bio Sapindus Mukorossi, 500g,  MosoMami

Nuci de sapun bio Sapindus Mukorossi, MosoMami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *