Săpun sau gel hidroalcoolic? Ce folosim împotriva virusurilor?
Data publicării: 14.04.2020 | Autor: Ramona Neagu
Spălarea frecventă a mâinilor este recomandarea principală (1) în această perioadă de pandemie de COVID-19. Săpunul este cea mai eficientă, simplă și la îndemână ”armă” în lupta împotriva coronavirusului.
Majoritatea virusurilor, inclusiv Sars-Cov-2 sunt formate din trei componente: acid ribonucleic (ARN sau materia genetică), proteine și lipide. O celulă infectată de virus construiește multe astfel de componente ce se asamblează spontan ulterior (auto-asamblare).
În esență, nu există legături puternice între aceste componente care să le mențină unite. Asta înseamnă că nu ai nevoie de substanțe chimice dure ca să desparți aceste unități.
Dacă ești infectat, în momentul în care strănuți, particule mici de salivă se împrăștie la o distanță de până la 10m. Particulele mai mari ajung chiar la 2 m și astfel se răspândește virusul. Pielea este suprafața ideală pentru un virus. Dacă intri în contact cu o suprafață infectată și apoi duci mâna la ochi, nas sau la gură, virusul pătrunde în organism.
Spălarea sau dezinfectarea mâinilor este cea mai bună metodă de prevenție împotriva virusurilor (inclusiv noul coronavirus).
De ce să ne spălăm des pe mâini?
Mâinile sunt principalul vehicul de răspândire a impurităților și a microbilor din mediul înconjurător. De-a lungul unei zile, mâinile noastre ating diverse suprafețe, după care ne atingem fața, nasul sau gura. Autoritățile ne recomandă spălarea mâinilor cât mai des posibil și în mod deosebit după ce am intrat în contact cu suprafețe ”publice” pentru a evita pătrunderea virusurilor și bacteriilor în organism.
De ce săpunul s-a dovedit a fi cea mai bună alegere împotriva virusului Sars-Cov-2?
Apa și săpunul sunt principalii aliați împotriva bacteriilor și a virusurilor. În cazul în care nu avem la îndemână apă și săpun, apelăm la un gel dezinfectant ce conține minimum 60% alcool pur la 90° .
Profesorul de chimie Palli Thordarson explică de ce săpunul, un produs atât de simplu și banal, este atât de eficient împotriva Sars-Cov-2 (și a altor virusuri, bineînțeles).
”Acest virus este o nanoparticulă auto-asamblată a cărei verigă slabă este dublul strat lipidic (2). Săpunul dizolvă membrana de grăsime, iar virusul se destramă ca un turn de cărți de joc și moare, sau mai bine spus devine inactiv, deoarece virusurile nu sunt organisme vii. Un virus poate fi activ în afara corpului său timp de câteva ore, sau zile.”
1/25 Part 1 - Why does soap work so well on the SARS-CoV-2, the coronavirus and indeed most viruses? Because it is a self-assembled nanoparticle in which the weakest link is the lipid (fatty) bilayer. A two part thread about soap, viruses and supramolecular chemistry #COVID19pic.twitter.com/OCwqPjO5Ht
Moleculele de săpun au o structură hibridă: capul este hidrofil (”iubitor” de apă, formând legături cu aceasta), coada este hidrofobă (”cu frică” față de apă, evită legăturile cu apa și tinde să se combine cu lipidele, precum uleiurile și grăsimile).
Moleculele de săpun se atașează de lipidele din bistratul lipidic și le separă, înconjurându-le în bule (micele) care sunt îndepărtate la clătirea cu apă.
Pielea noastră este destul de poroasă și cutanată, astfel că este necesară o spălare corectă și temeinică de minimum 30 de secunde.
Procedura corectă de spălare a mâinilor conform recomandăror Organizației Mondiale a Sănătății conține 10 pași și are o durată de 40-60 de secunde:
Pasul 1: Ia o cantitate suficientă de săpun pentru a acopri toată suprafața mâinilor.
Pasul 2: Umezește mâinile cu apă.
Pasul 3: Freacă palmele între ele.
Pasul 4: Suprapune palma dreaptă pe pe partea dorsală a mâinii stângi cu degetele intercalate și vice-versa.
Pasul 5: Spatele degetelor pe palma mâinii opuse, cu degetele intercalate.
Pasul 6: Frecarea degetului mare prin mișcări circulare cu ajutorul mânii opuse și vice-versa.
Pasul 7: Frecarea prin mișcări circulare a podului palmei cu degetele adunate a mâinii opuse și vice-versa.
Pasul 8: Clătește mâinile cu apă.
Pasul 9: Șterge mâinile foarte bine un prosop de unică folosință.
Pasul 10: Închide robinetul folosind șervețul de hârtie.
Recomandările noastre suplimentare sunt:
1. Spală și încheieturile ambelor mâini.
2. Renunță la bijuterii de genul brățărilor și al inelelor pentru moment și la unghiile false (dacă este cazul).
3. Poți economisi apa de la robinet închizându-l cu cotul sau dezinfectându-l în prealabil cu un spray dezinfectant.
4. Dacă ideea de prosoape de unică folosință nu este confortabilă pentru tine din punct de vedere ecologic, poți adopta metoda spălării foarte dese a prosoapelor reutilizabile.
În continuare poți vedea testul făcut cu gel și lumină UV pentru a ilustra rezultatele spălării incorecte comparativ cu o spălare responsabilă și corectă a mâinilor.
Apă caldă sau apă rece?
Apa caldă ajută mai bine la formarea spumei ce încapsulează particulele de mizerie, virusuri și bacterii. Și apa rece este bună, doar că trebuie să acorzi o atenție foarte mare la metoda și timpul de spălare. Asigură-te că te speli minim 30 de secunde și că acoperi toate zonele și spațiile mâinilor.
Săpun antibacterian sau săpun clasic?
La prima vedere, săpunul antibacterian este perceput ca un glonț de argint împotriva virusurilor. Denumirea lui sugerează însă că este eficient împotriva bacteriilor. FDA (3) declară că nu există dovezi care să ateste că un săpun antibacterian distruge virusurile (inclusiv noul coronavirus). Acestea dau doar o falsă percepție de securitate.
Săpun clasic sau săpun natural?
Atât săpunul clasic, cât și cel natural acționează în același mod împotriva microorganismelor. În cazul săpunurilor pe bază de ingrediente vegetale, cantitatea de uleiuri este mai ridicată, la fel și nivelul de glicerină formată în urma procesului de saponificare. Astfel, ele devin mai puternice împotriva virusului, dar mai protectoare față de suprafața pielii, păstrând echilibrul stratului hidrolipidic al epidermei.
Ca bonus, un săpun natural nu conține coloranți artificiali, conservanți controversați sau parfum de sinteză, ceea ce îl recomandă și mai mult pentru utilizarea frecventă.
Nu contează forma sau textura săpunului. Structura fiecărui săpun este aceeași, pe bază de molecule de săpun ce distrug membrana virusului, captând particulele din componența virusului cu ajutorul micelelor. Prin clătire acestea sunt îndepărtate și astfel, virusul este inactivat și eliminat.
Cum acționează gelurile pe bază de alcool?
Dezinfectații pe bază de alcoolsunt eficienți dacă sunt folosiți corect. Dr. William Schaffner (4), profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Universitatea School of Medicine Vanderbilt din Nashville explică cum devin soluțiile dezinfectante pe bază de alcool eficiente:
Conținutul de alcool din soluțiile sau gelurile dezinfectante trebuie să fie de minimum 60% pentru a ”ucide” virusul. De fapt, alcoolul este substanța care dizolva efectiv virusul.
Trebuie folosită o cantitate suficientă de gel dezinfectant pentru a putea șterge toate laturile palmei, inclusiv zonele dintre degete.
Pentru a-și îndeplini rolul, soluția dezinfectantă trebuie lăsată să acționeze suficient, până la uscare. Dacă vă ștergeți mâinile înainte de a se usca complet, ați reușit să faceți doar risipă.
Folosirea corectă a soluțiilor și gelurilor desinfectate pe bază de alcool pentru mâini:
Soluția dezinfectantă denumită și ”soluție antibacteriană” conține de cele mai multe ori substanța triclosan care nu este deloc eficientă împotriva virusurilor. Aceasta distruge bacteriile, așa cum o arată și numele, însă are efecte secundare dăunătoare și pentru organismul uman (4).
O soluție dezinfectantă pe bază de alcool trebuie să conțină alcool etilic (etanol) sau alcool izopropilic într-un procent de minimum 60% pentru a fi eficientă.
În concluzie, spălarea frecventă a mânilor și dezinfectarea acestora cu un gelul dezinfectant atunci când nu ai acces la apă și săpun sunt principalele măsuri pentru a preveni contaminarea și răspândirea virusurilor.
==========================================
(1) Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor
(2) Lipidele sunt molecule biologice ce includ uleiurile și grăsimile.
(3) Food and Drugs Administration
(4) https://edition.cnn.com/2020/03/24/health/soap-warm-water-hand-sanitizer-coronavirus-wellness-scn/index.html
(5) https://chemicalwatch.com/67511/triclosan-may-worsen-gut-inflammation-and-trigger-cancer-study-suggests