Sunt eficienti detergentii ecologici?

Valurile de spuma in masina de spalat si parfumul puternic al hainelor au ajuns sa fie garantia rufelor curate si o dovada a eficientei detergentilor. Reclamele la detergentii conventionali accentueaza aceasta senzatie, promovand produse de curatare a hainelor care lasa in urma un miros pregnant.

In comparatie, detergentii ecologici nu produc atat de multa spuma, iar parfumul hainelor proaspat spalate este discret. Asadar, sunt ei cu adevarat eficienti? Am dezvoltat subiectul in randurile de mai jos. 

Detergentii sunt produse de spalare si curatare obtinute prin sinteza industriala, care au in compozitie aditivi si alte substante active, care contribuie la indepartarea murdariei. Dintre acestia, cei mai importanti sunt surfactantii, ce se impart in mai multe categorii, in functie de compozitia chimica:

 • Anionici – curata foarte bine, putand fi utilizati si in apa dura, dar nu sunt biodegradabili (nu se descompun in apele reziduale, astfel ca polueaza).
 • Cationici sunt dezinfectanti puternici si lasa rufele moi, insa, la fel, nu sunt biodegradabili.
 • Neionici – se pot folosi cu succes in ape dure, sunt biodegradabili si putin agresivi.

Detergentii conventionali actioneaza pe baza unor surfactanti toxici, periculosi pentru sanatatea omului si a mediului. Aceste substante sunt de obicei sintetizate din petrol sau alte resurse neregenerabile.

detergentii ecologici sunt eficienti

Cel mai des intalnite substante chimice din detergentii conventionali: 

 • Surfactanti anionici. Sunt inclusi in detergenti pentru a curata mai bine murdaria, insa unii dintre ei au un potential nociv ridicat, cum ar fi quaterinum 15 (elibereaza formaldehida, o substanta cangerigena), diethanolamina (poate provoca iritatii pe piele sau oculare si afectiuni ale ficatului), SLS/ sulfat lauril de sodiu (iritant al pielii si ochilor, disruptor hormonal) etc.
 • Stabilizatori. Pot contribui la aparitia unor iritatii pe piele sau chiar oculare.
 • Fosfati si EDTA. Des utilizate, deoarece fac detergentii mai eficienti in apa dura, aceste substante se descompun foarte greu si sunt nocive pentru vietuitoarele subacvatice.
 • Termenul “parfum” se poate referi la sute de substante chimice, unele dintre acestea foarte periculoase. Parfumurile din detergentii conventionali pot cauza probleme de sanatate, pe termen lung.
 • Inalbitori optici. Chiar si in lipsa parfumului, detergentii pot fi la fel de agresivi din cauza inalbitorilor optici, care emit un fel de lumina albastra ce pacaleste ochiul ca rufele sunt mai albe, mai curate. Inalbitorii optici raman in materialele textile chiar si dupa clatire, ei fiind considerati o posibila cauza a iritatiilor pielii. Mai mult, acestia se descompun foarte lent in apa reziduala, fiind daunatori pentru animalele si plantele marine. 

Intre mit si realitate

Compozitia detergentilor este din ce in ce mai complexa si include tot mai multe substante, cu toate ca, de cele mai multe ori, rufele noastre nu sunt atat de murdare incat sa necesite o super-curatare.

Produsele de parfumare folosite in exces adauga alte chimicale celor cu care organismul nostru intra in contact zilnic (machaj, produse de igiena si de ingrijire, solutii de curatare a locuintei etc). Cele mai noi masini de spalat au programe cu faze de clatire mai scurte si economice, astfel ca la final, hainele pot ramane cu detergent neeliminat, impregnat in tesaturi.

detergenti bio masina de spalat

Alaturi de parfum, spuma nu e o dovada ca detergentul spala bine, ci doar creeaza iluzia de curatenie. Pentru a produce spuma, in detergenti se foloseste LAS (alchil sulfonat linear), un agent biodegradabil, dar care poate favoriza aparitia unor boli grave, ca Alzheimer si Parkinson. In plus, spuma nu este deloc eficienta in cazul spalarii la masina automata, din cauza volumului limitat al cuvei. De preferat, in acest caz, este un detergent cu o capacitate de spumare redusa.

citeste  Citeste si: Spalarea rufelor: mai multa spuma, o putere de curatare mai mare?

Toate acestea duc la cresterea numarului de persoane alergice, in special a copiilor, mai sensibili la substantele toxice.

Exista insa alternative 100 % naturale la detergentii conventionali:

detergenti ecologiciBicarbonatul de sodiu

Este un agent de curatare usor de folosit, natural si ieftin, care elimina totodata mirosurile neplacute. Il poti cumpara de aici.

Nucile de sapun

Sunt fructul unui copac ce creste la poalele muntilor Himalaya. Nucile de sapun spala foarte bine datorita saponinei din compozitie, care, in contact cu apa, formeaza in mod natural o spuma cu proprietati de curatare. Afla mai multe despre nucile de sapun din acest articol si cumpara-le de aici.

Detergentii ecologici

Combina puterea nucile de sapun cu alte ingrediente naturale active, uleiuri esentiale si surfactanti anionici pentru a curata sanatos rufele. Dar sunt detergentii ecologici eficienti? Spala bine rufele? Raspunsul este DA!

Detergentii ecologici curata eficient datorita ingredientelor active de calitate pe care le contin, dar nu sunt periculosi si nu afecteaza sanatatea omului. In plus, sunt biodegradabili – se descompun in apele evacuate sub actiunea oxigenului si a microorganismelor, astfel ca nu interfereaza cu echilibrul mediului natural.

AlmaWin, Lina Line si Klar sunt doar trei dintre brandurile de detergenti bio care folosesc substante non-toxice si in acelasi timp cu rezultate foarte bune la spalatul rufelor. Avantajul lor este ca pot fi utilizati si pentru a spala hainele persoanelor cu pielea sensibila (sunt hipoalergenici) si pe cele ale copiilor si bebelusilor. La fel ca detergentii conventionali, si in randul celor ecologici sunt disponibile variante pentru tesaturi speciale, rufe albe sau colorate etc.

citeste Citeste si: Nucile de sapun si povestea lor

Putem spala eficient rufele si cu un detergent ecologic, daca alegem:

 • un detergent pentru categoria de materiale ce trebuie curatate (colorate, albe, inchise la culoare, din bumbac, din tesaturi delicate etc);
 • o cantitate adecvata de detergent, in functie de gradul de murdarie, de cantitatea de rufe si de duritatea apei;
 • programul potrivit din cele oferite de masina de spalat, cu temperatura si durata specifica.

Tips&tricks


Surse:

 • http://olgsblog.de/almawin-oekologisch-waschen-und-reinigen/
 • http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-detergentilor/Mzc5LTA.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Înscrie-te la newsletterul nostru!