3 motive să folosești un săpun natural
Săpunul, acest produs de igienă personală pe care îl folosim zilnic, sub formă solidă sau lichidă, a suferit câteva modificări de-a lungul timpului. Unele transformări l-au făcut să își mai piardă din calitățile sale terapeutice și a devenit un simplu produs desuet pentru spălarea mâinilor și a corpului. Află din acest articol care este diferența dintre un săpun tradițional, manufacturat cu grijă din cele mai bune ingrediente naturale și unul comercial, fabricat la scară largă, în mod continuu... fără a mai ține cont de caracteristicie care în trecut l-au făcut atât de celebru.
Cum a ”apărut pe lume” săpunul? Să scotocim prin istoria săpunului!
Prima atestare documentară a săpunului datează din anul 2800 î.Hr. în Mesopotamia antică. Poporul sumerian obținea săpun prin fierberea grăsimilor împreună cu cenușă și apă. Timp de 5000 de ani, săpunul a fost folosit la curățarea lânii și a bumbacului, spălarea obiectelor, în scopuri religioase și pentru tratarea anumitor afecțiuni ale pielii.
În anul 1550 î.Hr., în papirusul Ebers din Egipt ni se dezvăluie faptul că egiptenii amestecau uleiuri de origine animală sau vegetală cu săruri alcaline pentru a obține o substanță asemănătoare săpunului.
În anul 600 î. Hr., conform relatărilor lui Plinius cel Bătrân în ”Historia Naturalis”, fenicienii foloseau seu de capră și cenușă din lemn pentru a obține săpun. Fapt amuzant: în primul secol d. Hr., romanii colectau urina pentru a se folosi de ea la spălarea țesăturilor, datorită conținutului ridicat de amoniac cu proprietăți de curățare. În Imperiul Roman, săpunul era foarte răspândit.
Celții amestecau grăsime animală cu cenușă din plante și numeau rezultatul obținut
sapo, de aici și denumirea de ”săpun”.
În concluzie, la început oamenii s-au folosit de elemente naturale: leșie/cenușă și grăsimi animale/vegetale. În prezent, săpunul este obținut din grăsimi și o substanță alcalină, de obicei hidroxid de sodiu/sodă caustică/leșie. Nu vă speriați de numele ”dur”, această substanță se neutralizează în timpul procesului de saponificare.
La început, manufactura săpunului era o tehnică exclusivistă folosită de grupuri mici de artizani săpunieri. Cererea pentru săpun a crescut cu timpul. Fabricarea acestuia presupunea costuri mari. În unele zone chiar se deținea monopolul asupra fabricării săpunului.
Săpunurile pe bază de ulei de măsline produse în sudul Franței (Marsilia), Italia (Savona) și Spania erau de o calitate superioară celor fabricate în nodul Franței și Anglia. Aceste săpunuri erau adecvate spălării hainelor, iar cele pe bază de ulei de măsline erau preferate pentru igiena personală.
Cu timpul, rețetele de manufactură a săpunului au devenit din ce în ce mai cunoscute. Prețul săpunului a scăzut considerabil în anul 1791, atunci când francezul LeBlanc a descoperit procesul chimic de obținere a carbonatului de sodiu (sodă caustică/sodă de rufe) din săruri simple. Acest fapt permitea vânzarea săpunului la prețuri mult mai mici.
În 1860, chimistul belgian Ernest Solvay a descoperit un nou procedeu prin care carbonatul de sodiu putea fi produs în masă prin acțiunea unui electrod asupra apei de mare/apei saline și calcar. Procesele utilizate în prezent nu au suferit mari modificări de atunci.
Care este diferența dintre un săpun natural și unul comercial?
Așa cum am aflat urmând firul istoriei săpunului, strămoșii noștri preferau ingrediente oferite de natură. Odată cu noile descoperiri, săpunurile s-au transformat în simpli detergenți, cu agenți de spumare sintetici, parfum și coloranți artificiali și alte ingrediente dure, ce perturbă microbiomul pielii. În plus, acesta afectează funcția naturală de apărare a pielii, prin îndepărtarea agresivă a sebumului.
Dacă optezi pentru varianta naturală, ai totuși grijă atunci când alegi săpunul. Sunt pe piață foarte multe săpunuri pe a căror etichetă apare frumos inscripționat cuvântul ”natural”, dar care au în compoziție parfum artificial sau conservanți sintetici. Deocamdată nu există legislație clară care să reglementeze folosirea cuvântului ”natural”. Cel mai bine este să citești lista ingredientelor și vei afla cu siguranță dacă este sau nu ceea ce cauți.
În plus, contează foarte mult și metoda prin care este realizat săpunul. Sunt două metode de obținere a săpunului: metoda ”la rece” și metoda ”la cald”.
Metoda ”la rece” se referă la faptul că nu se utilizează căldura puternică în procesul de fabricare. Soluția alcalină folosită este mai întâi răcită înainte de a fi amestecată cu uleiurile vegetale/animale. Ulterior uleiurile /unturile sunt ușor încălzite pentru a se topi și a putea fi amestecate ușor în compoziție. Din acest motiv, proprietățile benefice (de hidratare, calmare, anti-inflamatoare) ale uleiurilor și unturilor vegetale rămân nealterate.
Metoda la cald presupune adăugarea tuturor ingredientelor într-un vas, folosirea metodei bain-marie, amestecarea continuă până când amestecul atinge 80-100° Celsius, apoi până când saponificarea este completă.
Această fierbere înlocuiește perioada de aproximativ 30 zile de uscare, deoarece săpunul natural este complet uscat și sigur de folosit. Adică săpunul natural se saponifică complet, iar apa în exces se evaporă, eliminând astfel procesul de uscare naturală, incomod pentru mulți producători. În schimb, se pare ca proprietățile uleiurilor și unturilor folosite în compoziție nu se păstrează în totalitate, așa cum se întâmplă în cazul metodei la rece, unde temperatura amestecului se situează între 33 și 43° Celsius.
De ce să alegi un săpun natural?
Este trist faptul că astăzi majoritatea săpunurilor din comerț provin din substanțe inerte preparate industrial. Aceste săpunuri sunt ”moarte” și, chiar dacă spală perfect, sunt adesea prea
agresive și
înșelătoare.
Motivul #1: Săpunul natural & handmade conține glicerină
Adevăratul săpun natural, fabricat prin metoda ”la rece”, este bogat în glicerină vegetală, deoarece aceasta nu se pierde în timpul procesului de fabricare ca în cazul săpunurilor comerciale, fabricate industrial. Este adesea un săpun surgras, datorită adăugării uleiurilor vegetale virgine, presate la rece, la finalul procesului de saponificare. Este mult mai delicat pentru piele și pentru mediu decât săpunurile industriale. Unturile și uleiurile vegetale super hidratante nu sunt încălzite, astfel că formula lor prețioasă este bogată în acizi grași și vitamine, antioxidanți și alte elemente nutritive pentru piele.
Glicerina este un emolient natural pentru piele ce atrage apa și o reține la suprafața pielii. Uleiurile vegetale conțin un procent de glicerină cuprins între 7 și 13%, ce se păstrează în formula săpunului.
Săpunul fără glicerină își pierde proprietățile hidratante, iar pielea este predispusă să se usuce și să prezinte fisuri și crăpături.
Motivul #2: Săpunul natural adevărat nu conține parfum artificial
Legea nr. 178/200 privind cosmeticele reglementează astfel: ”Compozițiile de parfumare sau de aromatizare și materiile lor prime vor fi menționate prin cuvântul
parfum, respectiv
aromă.” În spatele acestor denumiri se poate ”ascunde” un cocktail de substanțe iritante, neprietenoase cu sănătatea. Principalele substanțe folosite la parfumarea cosmeticelor sunt renumiții
ftalați, cunoscuți ca perturbatori endocrini, mai exact, cei care dau peste cap hormonii și cauzează atâtea probleme de sănătate celor care intră în contact cu ei.
Săpunurile naturale tradiționale folosesc uleiuri esențiale pentru crearea unei experiențe olfactive memorabile precum cele extrase din lavandă, mentă, patchouli, santal, scorțișoară, portocale etc. Folosind aceste săpunuri, te bucuri de un parfum natural și în același timp de proprietățile lor terapeutice. Mirosul lor este ademenitor și minunat, incomparabil cu cel sintetic.
Uleiurile esențiale permit crearea de săpunuri naturale personalizate pentru tipul de piele și obiectivul fiecăruia: uleiul esențial de lavandă are proprietăți de relaxare, în timp ce un ulei esențial de citrice (lămâie, portocale, grapfruit, mandarine) are rolul de a revigora și tonifia. Menta și arborele de ceai au proprietăți astringente, închid porii, și sunt recomandate persoanelor cu ten gras sau mixt. Mai mult, majoritatea uleiurilor esențiale au proprietăți antibacteriene, antifungice și antiparazitare.
Motivul #3: Săpunul natural & handmade respectă echilibrul pielii
Cu ingrediente 100% naturale, săpunurile ce respectă rețeta tradițională nu conțin substanțe iritante precum agenți de spumare, solvenți de sinteză, ftalați, parabeni, triclosan, SLS, coloranți și conservanți cu potențial dăunător pentru sănătatea întregului organism.
Un săpun natural este pur și simplu minunat pentru piele! Uleiurile/grăsimile/unturile vegetale, uleiurile esențiale, argile și alte extracte vegetale care intră în compoziție, își păstrează integritatea. Produsul final, săpunul rezultat, este
plin de vitamine, minerale și antioxidanți de care pielea ta se va îndrăgosti.
Procesul lent de manufacturare (24 de ore) și post-manufacturare (4-6 săptămâni pentru maturare, în cazul săpunurilor realizate prin metoda la rece) ne duce cu gândul la grija și răbdarea pe care trebuie să a avem atunci când gătim, când avem grijă de un copil sau de o persoană în vârstă. Toată răbdarea și atenția acordate procesului de realizare a săpunului natural sunt răsplătite prin arome, texturi și culori unice oferite de natură.
Este un săpun natural mai bun decât unul convențional? Cea mai bună modalitate de a afla răspunsul este să încerci pe pielea ta. Descoperă o gamă diversă de săpunuri naturale, handmade sau certificate bio, la prețuri rezonabile, în magazinul online Eubio.