Uleiul esential de petitgrain – utilizari si beneficii

Cu parfumul lor fresh si gustul dulce-acrisor, energizant, portocalele sunt nelipsite din sucuri, limonade, deserturi sau gustari. Astazi te invitam sa redescoperi aceste fructe sub forma unui elixir pretios de frumusete si sanatate: uleiul esential de petitgrain. Daca nu ai auzit pana acum de acest ulei esential, fa cunostinta cu el din randurile ce urmeaza!

Ce este petitgrain

La fel ca uleiurile esentiale de portocala si de neroli, uleiul de petitgrain se obtine din portocal. Totusi, exista diferente intre acestea. Uleiul esential de petigrain este extras din frunze si uneori din crengile tinere ale arborelui. In trecut era obtinut din portocalele necoapte, inca verzi, de marimea unor bobite, de unde si denumirea de „petitgrain”, adica „boabe mici”. In schimb, uleiul esential de neroli este distilat din florile copacului, iar uleiul esential de portocale ia nastere prin presarea la rece a cojilor de portocale.

ulei-esential-petitgrain

Aroma

Parfumul uleiului esential de petitgrain este dulce, lemnos, discret floral. Avand in vedere materia prima din care se extrage, nu se simt aroma pregnanta de citrice sau florala ca in cazul uleiurilor esentiale de neroli sau portocala.

Beneficii

Beneficiile uleiului esential de petitgrain pot fi atribuite proprietatilor sale antiseptice, anti-spasmodice, antidepresive si sedative. Datorita calitatilor si parfumului sau placut, se foloseste la scara larga in produsele de cosmetica si in aromaterapie. Are urmatoarele calitati:

  • Regenerant. Uleiul esential de petitgrain hidrateaza, tonifiaza si stimuleaza regenerarea pielii. Are un efect cicatrizant si revitalizant, iar folosit pe timp de vara, confera o senzatie de prospetime si racorire.
  • Anti-acneic. In produsele cosmetice se utilizeaza la tratarea acneei, a petelor si ingrijirea tenului mixt sau gras, echilibrand productia glandelor sebacee.
  • Deodorant. Inhiba dezvoltarea bacteriilor in zonele predispuse la transpiratie, astfel ca previne aparitia mirosurilor neplacute si a infectiilor pielii.
  • Antispasmodic. Calmeaza spasmele, contractiile involuntare si bruste ale muschilor, si induce o senzatie de destindere in organism, la nivel de tesuturi, muschi, nervi si vase de sange.
  • Calmant. Datorita proprietatilor sale relaxante, uleiul de petitgrain imbunatateste starea de spirit si contribuie la reducerea anxietatii, stresului si fricii, restabilind echilibrul emotional.
  • Anti-insomnie. Actioneaza ca sedativ usor si ajuta la odihna, fiind benefic in caz de palpitatii, hipertensiune, epuizare nervoasa si insomnie.

petitgrain ulei esentialCum il poti folosi

  • In vaporizator sau lampa de aromaterapie – de folos in convalescenta sau dupa o boala, calmeaza agitatia si alina oboseala.
  • In cada de baie – toarna cateva picaturi in apa calda pentru baie si bucura-te de efectul sau relaxant.
  • In creme, lotiuni sau ulei de masaj – dozajul recomandat pentru produsele cosmetice este de 0,5-2%.

Uleiuri esential de petitgrain se potriveste foarte bine si poate fi combinat cu alte uleiuri esentiale, precum: bergamota, lavanda, geranium, lemn de cedru si lemn de trandafir.

Idee de mix

Amesteca urmatoarele uleiuri esentiale pentru a obtine un parfum revigorant, de folosit in lampa de aromaterapie sau vaporizator.

  • 3 picaturi petitgrain
  • 3 picaturi portocala dulce
  • 2 picaturi bergamota
  • 2 picaturi lime
  • 2 picaturi lavanda 

Siguranta

Uleiul esential de petitgrain este in general sigur, non-toxic, nu produce iritatii si poate fi folosit si de persoanele cu pielea sensibila. Viitoarele mamici sau cele care alapteaza, precum si persoanele hipertentive, ar trebui totusi sa-l evite.

Ca sa minimizezi riscurile, inainte de utilizare, fa un test aplicand o picatura in pliul cotului. Asteapta 24 de ore pentru a vedea daca nu apare vreo iritatie/ mancarime/ disconfort.  


Surse:

  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-petit-grain-essential-oil.html
  • https://www.aromaweb.com/essential-oils/petitgrain-oil.asp
  • http://essentialoils.co.za/essential-oils/petitgrain.htm
  • http://www.marissahyatt.com/blog-1/10-petitgrain-essential-oil-uses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *